Filodrammatica

Kazališna radionica Malik premijerno izvela predstavu “Tajni svijet djece”. Rađena je prema tekstovima djece glumaca

Katarina Bošnjak

Foto Tanja Kanazir

Foto Tanja Kanazir

Mladi glumci iznose svoja mišljenja o svijetu koji ih okružuje i u kojem žive. Najviše o mami, tati, braći i sestrama, svojim kućnim ljubimcima...



RIJEKA – Došao je kraj školske godine, pa i brojnih izvanškolskih aktivnosti, a vrijedni članovi Malika u Filodrammatici su pokazali na čemu su radili posljednjih nekoliko mjeseci. Pred obitelji i prijateljima premijerno su izveli predstavu »Tajni svijet djece«, koja je, kako je objasnila voditeljica Denis Kirinčić, rađena prema tekstovima djece glumaca, što je čini posebno dragocjenom. Ovu su praksu prvi put probali u predstavi »Ljubav za ljubav«, a nastavili kada se pokazala dobrom, jer su djeca vrlo dobri pisci ukoliko ih se pravilno usmjeri.


U trajanju od 35 minuta mladi glumci iznose svoja mišljenja o svijetu koji ih okružuje i u kojem žive. Najviše o mami, tati, braći i sestrama, svojim kućnim ljubimcima koje imaju, ali i koje bi željeli imati.


»Tajni svijet djece« nikako nije jedna od uobičajenih dječjih predstava, jer osim što su je pisala sama djeca, svaka izgovorena rečenica uporište ima u stvarnom životu. Međusobno se razumiju, podržavaju i slušaju, a spoj potpune dječje iskrenosti s glumačkom uigranošću katkad je izazivao trnce. Sve se na kraju slijeva u njihove izmaštane bajke, kada su sami sa sobom i imaju vremena za razmišljanje i maštanje, a svatko se može pronaći u njihovom tajnom svijetu. Bilo da govore o princezama, popravljanju igračaka s tatom u garaži, svim svojim ribicama u akvariju – dinamični su i zanimljivi, a nakon ljetne pauze nastavljaju dalje u svojim glumačkim avanturama.




U predstavi su glumili Lana Babić, Toni Bašagić, Lana Gumbarević, Dani Roy Štrlek, Leon Margetić, Mihael Mendiković, Ena Morić, Tiana Rruku i Lina Zaharija. Za režiju i dramaturgiju prema tekstovima glumaca zaslužna je Denis Kirinčić, dok je zvuk i rasvjetu oblikovao Karlo Iljkić.