Nina Obuljen Koržinek

Je li se ministrica kulture sukobila s riječkim HDZ-om? “Oni imaju svoje razloge protiv Blaževića, ali…”

Ante Peričić, Portal Novi list

Nina Obuljen Koržinek / Foto Davor Kovačević

Nina Obuljen Koržinek / Foto Davor Kovačević

Riječki HDZ jasno je stao na stranu koja se zalaže za smjenu Blaževića, a ministrica ne smatra kako će njena odluka biti dio unutrašnje borbe HDZ-a



Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek direktno se suprostavila odluci Gradskog vijeća rijeke o smjeni Marina Blaževića s funkcije intendanta riječkog HNK Ivana pl. Zajca.


O njezinim razlozima za zaštitu Blaževića ranije smo pisali OVDJE. No, podsjetili smo ministricu na to da je sama u prijedlogu novog Zakona odlučila izbaciti odredbu po kojoj ima ovlast prihvatiti ili odbiti odluke gradskih vijeća o imenovanju, odnosno smjeni intendanta.


Zašto je u zaštiti Blaževića ipak odlučila iskoristiti zakonsku ovlast od koje je sama htjela odustati možete pročitati OVDJE.


Kontra Gradskog vijeća i riječkog HDZ-a




No, ministrica se ovom odlukom nije suprostavila samo riječkom Gradskom vijeću, već i riječkom HDZ-u. Podsjetimo, Blažević je smijenjen dvotrećinskom većinom na sjednici Gradskog vijeća Rijeke, a odluci su se usprotivili samo vijećnici SDP-ove koalicije.


Ministrica odbila odluku Gradskog vijeća Rijeke o razrješenju Marina Blaževića: Ne mogu to prihvatiti iz principa



Na istoj sjednici sa 16 glasova za i 13 protiv za v.d. intendanta Gradsko vijeće Rijeke izabralo je Bojana Šobera, opernog pjevača i člana Kazališnog vijeća HNK Ivana pl. Zajca. Bojan Šober je ujedno i član HDZ-a, a riječki HDZ je podržao i Blaževićevu smjenu i njegov izbor za v.d. intendanta.


Zanimljivo, riječki HDZ jasno je stao na stranu koja se zalaže za smjenu Blaževića, a ministrica ne smatra kako će njena odluka biti dio unutrašnje borbe HDZ-a, u jeku svih aktualnih afera.


“Ovo sam učinila po svom dubokom uvjerenju”


“Riječki HDZ ima svoje razloge zbog kojih ne podržava Blaževića i te je razloge iznosio i ranije. Zamjeraju mu razdoblje u kojem je, zajedno s Frljićem, vodio HNK.


Ministrica zaštitila Blaževića od smjene ovlastima koje je sama htjela ukinuti: Priznajem, nažalost sam promijenila mišljenje



Niti ja se s nekim stvarima iz tog razdoblja ne slažem.


Ovdje govorimo o zakonitom postupanju i uspješnom mandatu intendanta Blaževića i o tome da se, tijekom mandata, po mom dubokom uvjerenju ne treba smjenjivati ravnatelje ako se nisu ogriješili o zakon.


Ovo nema veze s političkom strankom i voljela bih se politička prepucavanja bilo kojih stranaka, u bilo kojem gradskom vijeću, ne bi događala nauštrb kulture.


To je i razlog zbog kojeg smo predložili u novom Zakonu da mandat za imenovanje ravnatelja imaju gradonačelnici.


Upravo zato jer smo, prateći rasprave u različitim gradskim vijećima, vrlo često svjedočili političkim sukobima koji se prelamaju preko kulture koja se možda čini manje važnom”, istaknula je ministrica.