Riječke ljetne noći

Ispred HNK-a Ivana pl. Zajca izveden »Turbofolk – Ri-loudid«: Obnovljena kultna Frljićeva predstava

Kim Cuculić

Foto D. Škomrlj

Foto D. Škomrlj



 Ispred zgrade HNK-a Ivana pl. Zajca večeras je izvedena obnovljena verzija kultne predstave »Turbofolk« Olivera Frljića. Ova višestruko nagrađivana predstava Hrvatske drame riječkog HNK-a sada je naslovljena »Turbofolk – Ri-loudid«, s podnaslovom »Ovo je predstava o Robertu Franku i Hrvoju Buriću«.


Radi se o autorskom projektu u koji se uvijek mogu ubacivati »svježi« sadržaji.





Novi su, primjerice, likovi Srbina i Talijana. U sceni u kojoj glumci vrijeđaju redatelja Olivera Frljića, koji je sjedio u gledalištu, jedan je Frljiću zamjerio da je s mjesta intendanta riječkog HNK-a prije otišao nego je došao, a drugi nije mu odobrio vrijeđanje Roberta Franka, Hrvoja Burića i HDZ-a.



Rosanna Bubola psovala je na talijanskom jeziku, dok se u bujici uvreda Frljiću nametnulo i neizostavno pitanje: »Gdje si bio 1991. godine«? U novoj verziji našli su se Nino Raspudić, Agrokor, Deklaracija o zajedničkom jeziku, Zdravko Mamić i Kolinda Grabar-Kitarović, Željka Markić, Ivica Todorić, Zlatko Hasanbegović, Jakov Sedlar, Robert Frank i Hrvoje Burić, Thompsonov koncert i NDH, propast ljevice i trijumf desnice, Donald Trump i Velimir Bujanec. Publika je predstavu ispratila pljeskom.