Koprodukcija

Inspiriran Bernsteinom: U petak premijera suvremenog baleta ”Serenada – Allegro” u HNK-u Ivana pl. Zajca

Kim Cuculić

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin

RIJEKA Suvremeni balet »Serenada – Allegro«, na glazbu Bernsteina i Beethovena, premijerno će biti izveden u HNK-u Ivana pl. Zajca u petak, 7. prosinca, u 19.30 sati. Riječ je o koprodukciji riječkog i splitskog Baleta te Splitskog ljeta, a u povodu obilježavanja 100. godišnjice rođenja Leonarda Bernsteina – velikog američkog skladatelja, pijanista, dirigenta i glazbenog teoretičara. Ovime su prvi put u povijesti hrvatskog baleta povezana dva baletna ansambla nacionalnih kazališta u cilju suradnje, razmjene i inovacije. Bernsteinovu obljetnicu Rijeka slavi dvjema novim kreacijama renomiranih koreografa Maše Kolar i Igora Kirova. Na početku konferencije za novinare prikazan je ulomak iz »Allegra« Maše Kolar na Beethovenovu glazbu. Prema riječima Kolar, »Allegro« slavi Bernsteina kao karizmatičnog dirigenta, a njegova dirigentska gesta pretočena je u plesni pokret s raznovrsnim i bogatim rasponom raspoloženja i emocija. Inspiraciju za svoju »Serenadu« Igor Kirov pronašao je u »Pismima za njega« Leonarda Bernsteina. Zanimljive, ritmički kompleksne partiture Bernsteinove »Serenade«, izazvale su koreografa na rastvaranje i razradu raznovrsnih pokreta, karaktera te ponajviše međuljudskih odnosa.

– »Pisma za njega« apstraktna je priča o tome tko je bio Leonard Bernstein, te moja imaginativna vizija nadahnuta svim njegovim pismima koja sam pročitao, što mi je omogućilo uvid u to kako se razvijao njegov život, od jedne priče do druge, od jednog putovanja do sljedećeg, od jedne avanture do neke nove. Kroz njih sam otkrio kako je živio i kako je postao tako jedinstven kao što je bio. Gradeći strukturu koreografske priče na isti način na koji je Bernstein skladao i dirigirao svoje remek-djelo »Serenadu«, u meni su se intenzivirali i produbili imaginativni i inspirativni motivi – kaže Kirov.


Budući da ovaj baletni diptih povezuje Leonard Bernstein, predstava prema riječima Igora Kirova ima i edukativnu dimenziju. Intendant Marin Blažević govorio je o razbijanju klišeja u kazalištu, a riječki baletni ansambl opisan je kao »balet s karakterom« jer je svaki njegov član jedinstven i prepoznatljiv u svojoj osobnosti. Njima je i posvećena izložba u atriju riječkog HNK-a, a premijerom u petak počinje i program »Advent u ‘Zajcu’«. U »Serenadi« plešu Anca Nicoleta Zgurić, Marta Kanazir, Ksenija Krutova, Marta Voinea Čavrak, Laura Orlić, Maria del Mar Hernandez, Ali Tabbouch, Daniele Romeo, Svebor Zgurić, Hugo Rodrigues i Michele Pastorini, a u »Allegru« Nika Lilek, Ksenija Krutova, Marta Kanazir, Anca Nicoleta Zgurić, Tea Rušin, Maria del Mar Hernandez, Laura Orlić, Michele Pastorini, Ali Tabbouch, Tilman Patzak, Emanuel Amuchástegui, Svebor Zgurić, Hugo Rodrigues i Daniele Romeo.


U »Serenadi« je kostimografkinja i scenografkinja Aleksandra Ana Buković, a oblikovatelj svjetla Nuno Salsinha. U »Allegru« je oblikovatelj svjetla Nuno Salsinha, a video-projekcije potpisuje Marin Lukanović.