Pripreme za izbor

Imenovanja u riječkim kulturnim ustanovama: Magdalena Lupi Alvir u GKL-u, Tamara Mataija u PPMHP-u

Davor Mandić

Magdalena Lupi Alvir / Foto ARHIVA NL

Magdalena Lupi Alvir / Foto ARHIVA NL

Gradonačelnik Marko Filipović mora se očitovati o prijedlogu Kazališnog vijeća Gradskog kazališta lutaka Rijeka da ravnateljica i dalje bude Magdalena Lupi Alvir, a Županijska skupština PGŽ-a glasat će o prijedlogu Upravnog vijeća PPMHP-a da nova ravnateljica bude Tamara Mataija



RIJEKA – Gradsko kazalište lutaka Rijeka po svemu sudeći neće mijenjati vodstvo. Naime kako nam je potvrdio predsjednik Kazališnog vijeća GKL-a Nebojša Zelič, dosadašnja ravnateljica Kazališta Magdalena Lupi Alvir bila je jedina kandidatkinja na netom dovršenom natječaju za ravnateljicu i Kazališno vijeće će je predložiti kao kandidatkinju za to mjesto Marku Filipoviću, gradonačelniku Grada Rijeke, osnivaču Kazališta. On, naime, prema novom Zakonu o kazalištima, a ne više Gradsko vijeće Grada Rijeke, mora potvrditi rečeni prijedlog. Nema indicija da on to neće učiniti.


Zanimljivo je da je u isto vrijeme kada je isticao rok za predaju kandidatura, 20. travnja, istekao i rok za predaju kandidatura na ponovljenom natječaju za ravnatelja Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja u Rijeci, no tu smo do informacija o kandidatima i prijedlogu novog ravnatelja/ravnateljice, malo teže došli. Ipak, na koncu smo doznali da je kandidatkinja za ravnateljicu PPMHP-a dosadašnja vršiteljica dužnosti ravnateljice Tamara Mataija, inače zaposlenica Muzeja, povjesničarka umjetnosti i muzeologinja.


Neslavno propao


Podsjetimo, u osjetljivom vremenu za Muzej – slijedi, naime, skora obnova njegova sjedišta u Guvernerovoj palači u Rijeci – iznenada je ostao bez ravnateljice, koja je bila tek započela drugi mandat na čelu ove ustanove. Nikolina Radić Štivić otišla je u zagrebački odjel za kulturu i iza sebe ostavila neka neodgovorena novinarska pitanja, a PPMHP je raspisao natječaj za novog ravnatelja. Prvi je neslavno propao, radi, kako su nam tada rekli, proceduralnih razloga, pa je ubrzo raspisan drugi. S rokom 20. travnja za prijavu.




Kad smo stupili u kontakt s predsjednicom Upravnog vijeća muzeja Irenom Bolf, sve se činilo dobro, jer nam je Bolf odgovarala na upite. Prvi je dogovor bio da ćemo sačekati nekoliko dana od isteka roka za prijave, s obzirom na sporost pošte pa da ne bude iznenađenja ako neka kandidatura stigne iza rečenog roka, ali s pečatom unutar roka, što bi je činilo valjanom. Takav je dogovor bio i s Gradskim kazalištem lutaka. No po isteku toga roka u GKL-u smo bez problema dobili informaciju, dok su se u PPMHP-u pozvali na stručne službe u Primorsko-goranskoj županiji, osnivaču Muzeja, koje su savjetovale neotkrivanje imena kandidata dok se ne obave razgovori s njima i dobiju njihove privole za objavu imena.


Tamara Mataija / Foto ARHIVA NL


Dvoje kandidata


Kad smo poslali upit kada bi se to moglo dogoditi, odnosno kada bismo mogli imati imena kandidata te na kojim dokumentima stručne službe PGŽ-a temelje rečeno postupanje, odnosno neotkrivanje informacija, komunikacija s predsjednicom Upravnog vijeća Muzeja je prestala. U međuvremenu smo neslužbeno doznali i da nije sve išlo baš glatko po pitanju izbora za ravnatelja, pa smo se konačno službeno obratili PGŽ-u, u kojem su naš upit obradili oni koji znaju kako se s time nositi. Tako smo dobili i službenu potvrdu da je kandidatkinja Upravnog vijeća za ravnateljicu Tamara Mataija, a da joj je protukandidat bio Velid Đekić. Đekić je inače trenutno zaposlen u odnosima s javnošću Muzeja grada Rijeke, još jedne ustanove s portfeljem neuspješnih natječaja za ravnatelja, no zasad ujedno i apsolutni pobjednik u toj neslavnoj »utrci«.


Tamaru Mataiju sada mora potvrditi Županijska skupština, no za razliku od gotovo sigurnog potvrđivanja Magdalene Lupi Alvir od strane gradonačelnika Filipovića, za Mataiju se, kako neslužbeno doznajemo, ne može sa sigurnošću reći da će biti i potvrđena. U Županiji su nam rekli da u ovom trenutku nemaju točan datum sjednice na kojoj će se glasati o Mataiji, ali da je planirana za kraj svibnja ili početak lipnja ove godine.