Angažman na filmu

HNK Zajc: Draženu Mikuliću upozorenje zbog rada bez dozvole Kazališnog vijeća

Davor Mandić

Dražen Mikulić / Foto ARHIVA NL

Dražen Mikulić / Foto ARHIVA NL

Mikulićeva obrana bila je da je u vrijeme poziva za rad na filmu »Divljaci« bio na godišnjem odmoru, kao što su bili i svi ostali u Kazalištu, te ni od koga nije mogao ni tražiti ni dobiti dozvolu



 


RIJEKA  Prvak Drame Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, glumac Dražen Mikulić, ujedno i novi član Kazališnog vijeća iste riječke kulturne ustanove, dobio je Upozorenje o obvezama iz radnog odnosa. Rečeno Upozorenje, a ne otkaz ugovora o radu, očekivani je rezultat Poziva na iznošenje obrane koji je Mikulić dobio zbog rada na filmu »Divljaci«, bez dozvole Kazališnog vijeća.


Pisali smo o tom slučaju, posebno napominjući dvostruke kriterije intendanta Marina Blaževića, koji je našao da je rečeni Mikulićev rad posebno povrijedio Pravilnik o radu »Zajca«, i to na način da bi Mikuliću zbog toga mogao prijetiti i otkaz ugovora o radu. No Mikulićeva obrana bila je da je u vrijeme poziva za rad na filmu »Divljaci« bio na godišnjem odmoru, kao što su bili i svi ostali u Kazalištu, te ni od koga nije mogao ni tražiti ni dobiti dozvolu. Napominjemo da je taj slučaj gotovo istovjetan onom u kojem su se našli Blažević i njegov pouzdanik, šef Tehnike Alan Vukelić. Oni su dobili poziv za sudjelovanje u projektu Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane u vrijeme kad nije bilo Kazališnog vijeća, od kojeg su trebali suglasnost za rad izvan ustanove. Oni su, prema svemu sudeći, poziv za tu suradnju prihvatili, kako smo o tome već pisali, pa je teško Blažević mogao ozbiljnije kazniti Mikulića.




Sad valja vidjeti hoće li Kazališno vijeće, koje se konačno može sastati, odobriti Blaževiću i Vukeliću rad u ljubljanskom SNG-u.


Marin Blažević / Snimio SERGEJ DRECHSLER

Marin Blažević / Snimio SERGEJ DRECHSLER