GKL Rijeka

“Flekavcu” riječkih lutkara nagrada za najbolju kostimografiju i posebna nagrada za kolektivnu igru

Portal Novi list

Prizor iz predstave "Flekavac" Gradskog kazališta lutaka Rijeka

Prizor iz predstave "Flekavac" Gradskog kazališta lutaka Rijeka

"Flekavac" autorice Nine Mitrović i redateljice Renate Carole Gatica topla je i duhovita priča koja progovara o aktualnim temama odrastanja danas, odnosa roditelja i djece, odgoju...



„Flekavac“ riječkih lutkara na ovogodišnjem, 28. susretu lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske održanom u Osijeku osvojio je dvije nagrade! Nagrada za najbolju kostimografiju dodijeljena je Aleni Pavlović, dok je ansamblu predstave dodijeljena posebna nagrada za kolektivnu igru.


Dodjelom nagrada završen je 28. SLUK, kazališni festival posvećen lutkarskoj umjetnosti Hrvatske koji se održava bienalno, a koji se ove godine održavao u Osijeku od 24. do 30. svibnja, u realizaciji Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku u partnerstvu s Akademijom za umjetnost i kulturu u Osijeku.


Na Festivalu se u natjecateljskoj konkurenciji predstavilo dvanaest predstava koje je izabrala Teodora Vigato, a Gradsko kazalište lutaka Rijeka sa svojom hit-predstavom „Flekavac“ ondje je gostovalo u četvrtak, 27. svibnja.




„Flekavac“ autorice Nine Mitrović i redateljice Renate Carole Gatica topla je i duhovita priča koja progovara o aktualnim temama odrastanja danas, odnosa roditelja i djece, odgoju, no isto tako i o prostorima dječje slobode i kreativnosti.


Skladatelji i autori tekstova songova su Ivana Đula i Luka Vrbanić, kreatorica lutaka, scenografije i kostima je Alena Pavlović, koreograf Damian Cortes Alberti, a oblikovatelj svjetla Sanjin Seršić.


Stručni ocjenjivački sud, kojeg su ove godine činili Ria Trdin, Dražen Ferenčina i Miroslav Čabraja, nagradu za najbolju kostimografiju dodijelili su Aleni Pavlović uz obrazloženje:


„Nagrada za kostimografiju lutaka često je podcijenjena te pojava samih lutaka već odaje određenu likovnost te se kazališni kostim sam po sebi podrazumijeva, no u ovoj predstavi to nije slučaj, nego se posvećenost realističnim detaljima ističe u svim segmentima od kolorita, tekstura, proporcija do maštovite kreacije karaktera lika koji animator iznosi vizualnim obilježjima.“


Sjajnom ansamblu predstave, Davidu Petroviću, Petri Šarac, Zlatku Viciću, Damiru Orliću, Alexu Đakoviću i Andrei Špindel, dodijeljena je pak posebna nagrada – za kolektivnu igru: „Predstava Flekavac obiluje kreativnim glumačkim i lutkarskim rješenjima koja na scenu donose točnu, jasnu i preciznu suigru.“


Na ovogodišnjemu izdanju SLUK-a izvedene su i četiri predstave u popratnom programu te su održane tri izložbe, od kojih je jedna – „Lutkarska luka“ izložba Gradskog kazališta lutaka Rijeka. Također, u sklopu SLUK-a održan je i dio festivala Showcase u organizaciji Kazališnog epicentra.