Premijera Talijanske drame

“Ekscentričnosti jednog slavuja”: predstava koju nosi Elena Brumini

Kim Cuculić

Brzim izgovaranjem velike količine teksta, gotovo na rubu logoreje, Brumini iskazuje unutarnje psihičko pucanje lika koji tumači



Nakon nekoliko gostovanja, predstava »Ekscentričnosti jednog slavuja« Talijanske drame premijerno je izvedena i na pozornici matične kuće HNK Ivana pl. Zajca. Ovo nešto manje poznato djelo američkog dramatičara Tennesseeja Williamsa sada je u prijevodu Masolina D’Amica prvi put uprizoreno na talijanskom jeziku, a predstavlja novinu i za hrvatsku publiku. Riječ je o nanovo napisanoj, novoj verziji »Ljeta i dima«. Za ovaj izvrstan dramski tekst moglo bi se reći da je tipično williamsovski – tu su prepoznatljiva atmosfera američkog juga, neurotični likovi i problematika napetih odnosa među spolovima, ali i poetičnost i simbolika dublje osjećajnosti koja se tek nazire u svakodnevnoj zbilji.    


Minimalizam


Središnji lik Alme Winemiller – »ekscentričnog slavuja« – nadovezuje se na galeriju Williamsovih nesretnih i neprilagođenih ženskih likova. Radnja je smještena u puritansku američku provinciju, no tema pojedinca koji se svojim ponašanjem ne uklapa u sredinu univerzalna je. Gostujući redatelj Jurij Ferrini opredijelio se za minimalističku koncepciju, bez mnogo rekvizite, koristeći jedino svjetlo i glazbu kao nenametljivu kulisu pojedinih prizora. U ovoj klasično režiranoj predstavi u prvom su planu glumci i tekst, dok su kao ilustracija poslužili isječci starih crno-bijelih filmova. Ozračje nekadašnjeg američkog juga prizivaju i decentni kostimi Manuele Paladin. 


    U ovakvoj pročišćenoj inscenaciji, lišenoj dekorativnosti, i glumačka je gesta ponešto suspregnutija. Predstavu nosi Elena Brumini, koja je utjelovila Almu Winemiller, neshvaćenu djevojku koja svojom različitošću iskače iz krutog protestantskog mentaliteta. Brzim izgovaranjem velike količine teksta, gotovo na rubu logoreje, Brumini iskazuje unutarnje psihičko pucanje ovoga lika, dok je s druge strane uvjerljiva u Alminoj strastvenosti prema glazbi i muškarcu u kojega je zaljubljena. U toj svojoj iskrenosti i spremnosti da poruši društvene konvencije ona je osuđena na samoću i trajnu stigmu ekscentričnosti.   


 Provincija




Ulogom doktorova sina Johna Buchanana istaknuo se i Woody Neri, koji tumači ljepuškasta, labilnog i pomalo hladnog mladića. On je žrtva pretjerano posesivne majke, koju igra Elvia Nacinovich. U ulozi druge majke, psihički rastrojene gospođe Winemiller, upečatljiva je Alida Delcaro. Almina oca, protestantskog pastora, utjelovio je Bruno Nacinovich. Tu je i niz sporednih likova karakterističnih za duh provincijskog gradića. Toni Plešić (Vernon), Rosanna Bubola (gospođa Basset) i Miriam Monica (Rosemary) dio su Almina čudačko-umjetničkog kružoka, dok njenu realniju bračnu opciju predstavlja Roger Doremus kojega glumi Giuseppe Nicodemo. U ulozi trgovačkog putnika pojavljuje se Lucio Slama.