HKD Sušak

“Crna vuna” ponovo na programu HKD-a. Kolektiv Igralke ima reprize svoje predstave o beskućništvu

Davor Mandić

Foto Mara Prpić

Foto Mara Prpić

Biografska iskustva beskućništva u kazališnu predstavu su uz Kolektiv Igralke pretvorili suradnica za režiju i dramaturgiju Olja Lozica te autor naslovne pjesme »Crna vuna« Damir Urban



RIJEKA – Riječki Kolektiv Igralke ponovo izvodi svoju predstavu o beskućništvu »Crna vuna« u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku 10. i 11. siječnja u 19.30 sati te 12. siječnja u 19 sati. Kako se kaže u najavnom tekstu, »Crna vuna« istinita je predstava o beskućništvu u kojoj su izvođači i suautori korisnici Udruge Oaza – udruge za beskućnike i socijalno ugrožene osobe. Biografska iskustva beskućništva u kazališnu predstavu su uz Kolektiv Igralke pretvorili suradnica za režiju i dramaturgiju Olja Lozica te autor naslovne pjesme »Crna vuna« Damir Urban.


I dokumentarni film


– »Crna vuna« primjer je kazališta zajednice koje u stvaranju i izvedbi profesionalne predstave uključuje članove određene zajednice, a takvo kazalište je u Hrvatskoj rijetkost. Novopečeni glumci hvaljeni su u kritikama, a predstava je opisana kao »emotivno snažna« (Kim Cuculić, Novi list) i kao predstava koja se »izravno tiče svih nas« (Nika Krajnović, Kulturpunkt.hr). O procesu rada na predstavi te nedavnom gostovanju na Nacionalnom susretu o beskućništvu u Osijeku snima se dokumentarni film riječke autorice Mare Prpić – kaže se u tekstu, uz napomenu da donacije po mogućnostima gledatelja idu korisnicima Udruge Oaza.


Autori/ce i izvođači/ce predstave »Crna vuna« su Anđelko Bajčić, Zlatko Knežević, Svetlana Kukuljan, Divna Šainović te Sendi Bakotić, Ana Marija Brđanović i Vanda Velagić, uz Anju Sabol kao glumačku alternaciju. Olja Lozica je, osim što je suradnica za režiju i dramaturgiju, oblikovala svjetlo i zvuk, autorica videa je Mara Prpić, a dizajner vizuala je Oleg Morović. Produkciju potpisuju Kolektiv Igralke i Udruga Oaza, a predstava je realizirana u sklopu europskog projekta »Novi put« koji su u partnerstvu proveli Grad Rijeka, Udruga Oaza i drugi.


Igralke




Riječke umjetnice iz Kolektiva Igralke, kako kažu, stvaraju predstave koje proizlaze iz stvarnosti i utječu na stvarne živote, prelazeći granice kazališta. Umjetničku organizaciju Kolektiv Igralke čine Sendi Bakotić, Ana Marija Brđanović, Anja Sabol i Vanda Velagić, diplomantice Glume i medija u klasi Rade Šerbedžije i Lenke Udovički. Njihova predstava »Bakice« već dvije godine igra diljem Hrvatske (Kazalište Ulysses, INK Pula, Kotar teatar…) i na nekim od najvažnijih europskih kazališnih festivala (Theatertreffen-Stückemarkt u Berlinu, Mladi levi u Ljubljani).


Ulaz na »Crnu vunu« je slobodan uz obaveznu rezervaciju ulaznica na [email protected].


Crna ovca


Podrijetlo izraza »crna ovca« dolazi iz svijeta pastira i njihovih stada, gdje su ovce od bijele vune bile najpoželjnije jer se njihova vuna mogla bojiti. Kad se crna ovca pojavi u stadu, ona se općenito prezire jer njena crna vuna ne ispunjava očekivanja da će moći odabrati boju, uvijek će biti crna, odnosno mora ju se prihvatiti takva kakva jest, objašnjavaju Igralke.