Novo ime

Bojan Šober novi je član Kazališnog vijeća “Zajca”

Kim Cuculić

Nakon što je Zrinka Kolak-Fabijan razriješena dužnosti članice KV-a riječkog HNK-a, sad je kao peti član vijeća izabran poznati operni pjevač



RIJEKA – Vijećnici Grada Rijeke imenovali su Bojana Šobera za člana Kazališnog vijeća Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca. S obzirom na to da je vanjska članica Kazališnog vijeća i njegova predsjednica Zrinka Kolak-Fabijan podnijela ostavku na članstvo u Kazališnom vijeću, Odbor za izbor i imenovanja Gradskog vijeća Grada Rijeke uputio je Gradskom vijeću prijedlog odluke o razrješenju članice Kazališnog vijeća.


Nakon što je Kolak-Fabijan razriješena dužnosti članice KV-a riječkog HNK-a, sad je kao peti član vijeća izabran poznati operni pjevač Bojan Šober. Ostali članovi su Danijel Trinajstić, Ivan Vagroš, Anton Plešić i Zvonimir Peranić.


Bojan Šober rođen je u Rijeci 1957. godine. Na Pedagoškoj akademiji Sveučilišta u Rijeci diplomirao je 1982. engleski jezik. Pjevanje je studirao na Conservatorio di musica »Giuseppe Tartini« u Trstu i Conservatorio di musica »Cesare Pollini« u Padovi. U srpnju 1996. magistrirao je na Visokoj školi za glazbenu umjetnost »Ino Mirković« u Lovranu.




Bojan Šober bio je od 1996. do 2000. ravnatelj Opere HNK-a Ivana pl. Zajca u Rijeci te od 1997. do 2001. prodekan za nastavu Visoke muzičke škole »Ino Mirković« u Lovranu gdje je držao katedre iz solo-pjevanja i povijesti glazbe. Od 2006. do 2012. bio je ravnatelj Festivala Opatija, Ustanove u kulturi Grada Opatije. Uz spomenute nagrade dobio je 2004. i Nagradu »Milka Trnina« za izuzetne umjetničke dosege te Nagradu Grada Rijeke za izvanrednu interpretaciju uloga u operama »Seviljski brijač« i »Turčin u Italiji« u Rijeci i Coimbri. Godine 1998. dobio je Odličje Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi, 2006. Nagradu Primorsko-goranske županije te 2008. Odličje Reda Zvijezde talijanske solidarnosti i viteški naslov Cavaliere predsjednika Republike Italije za svoj doprinos promicanju talijanske glazbe u svijetu.