Valcer i bolero

Bili smo na prvom od četiri novogodišnja koncerta u HNK Ivana pl. Zajca

Kim Cuculić

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Orkestrom Opere HNK-a Ivana pl. Zajca na svim četirima novogodišnjim koncertima ravna riječkoj publici već dobro poznati uspješni mladi dirigent Yordan Kamdzhalov, pod čijim je dirigentskim vodstvom orkestar oduševio brojne posjetitelje

RIJEKA Preksinoć je u HNK-u Ivana pl. Zajca izveden prvi od četiriju novogodišnjih koncerata (27., 28., 29. i 30. prosinca). Termin 27. prosinca naknadno je dodan zbog iznimnog interesa publike, a budući da se tražila karta više, u parteru su dodane pomoćne stolice. Ove godine tradicionalni Novogodišnji koncerti su u znaku plesa, pa su naslovljeni »Od menueta i valcera do bolera«.Orkestrom Opere na svim četirima koncertima ravna riječkoj publici već dobro poznati uspješni mladi dirigent Yordan Kamdzhalov, pod čijim je dirigentskim vodstvom orkestar HNK-a Ivana pl. Zajca oduševio brojne posjetitelje.

Nakon dugotrajnog pljeska i ovacija izvedena su čak četiri dodatka – neizostavni valcer »Na lijepom plavom Dunavu« Johanna Straussa mlađeg, zatim glasoviti Straussov »Radetzky-Marsch«, praćen pljeskom raspoložene publike te još jednom valcer iz suite »Maskerada« Arama Iljiča Hačaturjana i »Tik-Tak Polka« iz operete »Šišmiš« J. Straussa ml., koji su bili na programu koncerta. Uz povik članova orkestra »Tik-Tak!« koji oponaša kucanje sata, publika se jedva razišla nakon dvosatnog koncerta.


Na početku prvog dijela koncerta izvedeni su treći i četvrti stavak druge suite »Arležanke« Georgesa Bizeta. Nastavak je bio u znaku Čajkovskog – slušali smo »Polonezu« iz opere »Evgenij Onjegin« te »Valcer cvijeća« i »Trepak« iz baleta »Orašar«. Na kraju prvog dijela izveden je čuveni »Bolero« Mauricea Ravela, koji je i ovoga puta orkestralnim krešendom postigao čaroban efekt. U pauzi koncerta publika je mogla kušati vino iz Vrbnika.


Na početku drugog dijela koncerta bio je »Mađarski ples br. 5« Johannesa Brahmsa, a uslijedili su valcer iz suite »Maskerada« i »Ples sablji« A.I. Hačaturjana, te »Tik-Tak Polka« i »Ruže s juga« J. Straussa mlađeg. Prvi put na programu Novogodišnjeg koncerta u Rijeci našla se polka »Auf zum tanze!« Johanna Straussa mlađeg. Ova polka poziva na ples, a izvedena je prvi put u domu Straussovih u Beču, na balu s više od sto uzvanika. Strauss je svoje goste potaknuo na ples, a oni nisu stali čak 11 sati! Bila je to predivna završnica Novogodišnjeg koncerta, uz spomenuta četiri dodatka.