Teatar &TD

‘Avijatičari’: Slojevita drama koju je Damir Karakaš pisao šest godina

Davor Mandić

Ekipa predstave »Avijatičari«

Ekipa predstave »Avijatičari«

U predstavi glume Doris Šarić Kukuljica, Ozren Grabarić, Sven Jakir i Robert Španić



ZAGREB – Prva ovogodišnja premijera Teatra &TD bit će drama »Avijatičari«, autora Damira Karakaša i redateljice Tamare Damjanović. Premijera je zakazana u utorak 9. veljače u Velikoj dvorani &TD-a, a reprizne izvedbe na rasporedu su 10., 11. i 12. veljače u 20 sati, javljaju iz &TD-a.



– Slojevitu dramu autor je pisao šest godina, a na scenu je donose Doris Šarić Kukuljica, koja se nakon 15 godina vraća na &TD-ovu pozornicu, Ozren Grabarić kojemu je ovo prva uloga u &TD-u, te zaštitna lica mnogih &TD-ovih predstava, glumci Sven Jakir i Robert Španić – kaže se u najavi, uz napomenu da se radnja predstave odvija u suvremenom dobu, zahvaćenom nedefiniranom vrstom »apokalipse« koja se manifestira kroz niz dugotrajnih požara.


Ti požari javljaju se u posljednjih nekoliko godina diljem planeta i teško ih je kontrolirati, zbog čega se svijet u potpunosti promijenio – dim i zagađene čestice zraka postali su svakodnevica. Posljedice su, ističe se dalje u najavi, očigledne na svim poljima: ekonomskom, materijalnom, psihičkom i mentalnom, a ljudski se život sveo na oskudicu i preživljavanje u skučenim prostorima.




U jednom takvom nalaze se i protagonisti priče: nekoć uspješan znanstvenik i njegova supruga te njihov sin i njegov partner, koji su se upoznali u Francuskoj. Njih dvojica se, na majčin poziv, vraćaju u njegov obiteljski dom. Ponovni susret sina s obitelji izvlači obiteljske, ali i unutarnje konflikte svakog lica o kojima se nikad nije otvoreno govorilo, a kojima, unutar globalne kataklizmične situacije, ne preostaje drugo nego da isplivaju na vidjelo.


»Osnovna je kvaliteta ovog teksta njegova informacijska suptilnost. Ona ostavlja mnogo prostora za slutnju, a samim time i glumačku igru baziranu na izgradnji stanja, lica i odnosa izvan samih dijaloga…«, navela je redateljica Tamara Damjanović.