Najbolji roman

Karakaš osvojio tportalovu nagradu: “Živim od pisanja, sada se mogu još više posvetiti književnim izazovima”

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Nagradu, koja uz novčani iznos od 50 tisuća kuna donosi i statuu tipkovnice, pisac je dobio na kućnu adresu umjesto na tradicionalnoj svečanoj dodjeli



ZAGREB – Damir Karakaš dobitnik je 13. književne nagrade tportala za najbolji hrvatski roman, a 50 tisuća kuna vrijedno priznanje donijela mu je knjiga »Proslava« u kojoj je pisac, po mišljenju žirija, uspio stvoriti prostor književne imaginacije koji zaslužuje tu prestižnu nagradu.


Žiri, u kojemu su ove godine bili kroatistica Andrea Milanko, prevoditeljica i pjesnikinja Vanda Mikšić, redateljica Anica Tomić, pisac Robert Perišić te psiholog i tportalov kolumnist Boris Jokić, u obrazloženju ističe da se tijekom rada na odabiru djela koje će ponijeti titulu najboljega romana u 2019. godini susreo s više romana koji uspijevaju priuštiti istinski užitak čitanja u opreci s površnošću i brzinom današnjeg primanja sadržaja.


Sugestivnom prozom, filmičnošću dramskih situacija i stilski izbrušenom rečenicom, Damir Karakaš uspio je u romanu »Proslava« (OceanMore) stvoriti prostor književne imaginacije koji zaslužuje nagradu, smatraju.


Proslava




»U romanu ‘Proslava’, koji se kompozicijom otklanja od obzora očekivanja, dojmljivo je ocrtao likove uz štedljivu uporabu klasičnog opisa – dao im je konture gestama, migovima, trzajima, šutnjom, pogledima – a čitatelj ih može rekonstruirati i dalje nadograđivati u prostornom i povijesnom kontekstu, istodobno općenitom i dovoljno preciznom. Pritom se autor umnogome oslanja na znanje svojega čitatelja te od njega traži suradnju na imaginacijskoj, ali i etičkoj razini interpretacije«, mišljenje je žirija.


Nagradu, koja uz novčani iznos od 50 tisuća kuna donosi i statuu tipkovnice, pisac je dobio na kućnu adresu umjesto na tradicionalnoj svečanoj dodjeli, koju tportal ove godine nije organizirao pridržavajući se mjera opreza zbog koronavirusa.


Rekordan broj kritika


»Jako sam sretan što sam dobio nagradu tportala za roman godine u Hrvatskoj. Kad sam saznao za konačnu odluku žirija, bio je to jako lijep osjećaj, neka vrsta dodatnog priznanja za ono što radiš«, rekao je pisac.


»Proslava« je od svih njegovih knjiga dosad imala daleko najjaču recepciju, te rekordan broj kritika u cijeloj regiji, te je bila prva na brojnim godišnjim književnim listama, napomenuo je.


»U dvadesetak godina ni sam više ne pamtim u koliko sam finala sudjelovao u Hrvatskoj, a za to vrijeme dobio sam samo jednu nagradu. Zapravo, sad sa zadovoljstvom mogu reći da sam dobio dvije. Puno mi znači i ovaj novac jer živim samo od pisanja, a pomoći će da se što više mogu posvetiti svojim novim književnim radovima«, dodao je Karakaš.


Finalisti


U finalu 13. književne nagrade tportala bili su još Nataša Govedić (»Kako zavoljeti morskog psa?«, Sandorf), Mihaela Gašpar (»Nemirnica«, Disput), Ena Katarina Haler (»Nadohvat«, V.B.Z.) i Bojan Žižović (»Stanka«, Sandorf). Prošle godine najboljim romanom proglašen je »Put u Gonars« Nikole Petkovića, u izdanju nakladničke kuće Profil.