Ri Teatar

Kalvarija pod zvijezdama: Izvedeni komični ljetni omnibusi

Kim Cuculić

Glumci predstave »Tequila sunrise«

Glumci predstave »Tequila sunrise«

Omnibusi su prigodno godišnjem dobu naslovljeni »Tequila sunrise« i »Pina Colada«. Tako su nazvani barovi na plaži, koji čine poveznicu među različitim pričama koje se odvijaju u ljetnom ambijentu



RIJEKA – Kalvarija pod zvijezdama, treći ljetni festival smijeha Ri Teatra, ušao je u svoj treći mjesec održavanja. Proteklog vikenda na terasi KUC-a Kalvarija gledali smo komične ljetne omnibuse godišnjem dobu prigodno naslovljene »Tequila sunrise« i »Pina Colada«. Tako su nazvani barovi na plaži, koji čine poveznicu među različitim pričama koje se odvijaju u ljetnom ambijentu uz more. Autori i redatelji »Tequile« su Ivan Raffaelli, Igor Kondić, Marina Deželjin i Marko Dorčić, a likovi su konobarica i živopisni gosti koji dolaze u bar.


U prvoj priči za naklonost konobaričine kćeri bore se dva socijalnim statusom različita momka, a rasplet je neočekivan… Sve ono što se događa u baru na neki je način odraz naše zbilje – često nema upravo onih pića koja gosti naručuju, konobari baš i nisu orni za rad i gosti ih u principu nerviraju. Ali sve to začinjeno je humorom i publika ovih sparnih ljetnih dana penje se do Kalvarije upravo zbog – smijeha.


Titova smrt


U sljedećoj priči u bar dolazi poslovni čovjek s mlađahnom ljubavnicom, a u komičnom zapletu na istom tom mjestu zateći će se i njegova supruga sa svojim mlađim ljubavnikom. Protagonisti jedne od priča su u neobične kostime odjeveni partijaneri, koji će izvesti nekoliko šaljivih plesnih točki. Autori i redatelji omnibusa »Pina Colada« su Emir Mulalić, Bojan Lakoš, Davor Popović i Helena Miočić Mandić, a on počinje povratkom u prošlost – zid iza šanka krasi slika druga Tita, a za posao ne baš zainteresirani konobar prati povijesnu nogometnu utakmicu koja će biti prekinuta u trenutku Titove smrti.




U ovu priču o domaćem mentalitetu upleten je jedan talijanski gost, kojega će lijeni konobar iskoristiti za razne popravke u baru, a gost će si sam morati pripraviti i Pina Coladu…


U sljedećoj priči nije izostao ni lik lijepe Dalmatinke s njenim specifičnim karakterom, a zaplet nastaje u trenutku kad u bar dolazi televizijska ekipa snimiti spot za pivo pod nazivom »Pina Colada« što će izazvati niz komičnih situacija.


Glumačka ekipa »Pina Colade« / RI TEATAR


Uvrnuti skeč


Moglo bi se reći da je pomalo »uvrnut« skeč čiji su protagonisti suicidalno nastrojene osobe, no ovom problemu autori omnibusa uspjeli su prići na ironijski, duhovit način koji ne prelazi granice dobrog ukusa. Dok je početak omnibusa »Pina Colada« bio povratak u prošlost, njegova završnica je svojevrsno putovanje u budućnost (možda je to već i sadašnjost) u kojoj će ljudi biti čipirani


. Tako nakon tri godine mukotrpnog rada na godišnji odmor odlazi djevojka, koja regulirajući napravicu na ruci, uz pomoć umjetne inteligencije i centralne banke, pokušava kontrolirati događaje i ljude oko sebe… Odlični glumci Ri Teatra i ovoga su puta uspjeli nasmijati publiku i ispraćeni su pljeskom.
Treći ljetni festival smijeha nastavlja se još do kraja kolovoza.