Teatar poezije

Jurjevska ulica i njezini slavni stanari i šetači tema su četrnaestog izdanja festivala ,,Zagreb, grad poezije”

Ante Peričić



ZAGREB – U subotu 28. listopada od 12 sati Teatar poezije, prema zamisli inicijatora i organizatora Gorana Matovića, otvorit će se festival u stalnom postavu Muzeja grada Zagreba, a nastavlja se šetnjom Jurjevskom i obilaskom adresa na kojima su stanovali i koje su pohodili Antun Gustav Matoš, Ivo Andrić, Antun Branko Šimić, Anka Krizmanić, Branko Miljković i Arsen Dedić dok će dijaloge s neumrlim velikanima uspostaviti Monika Herceg, Goran Grgić, Sonja Manojlović, Boris Svrtan, Ana Maras Harmander, Nikša Marinović, Filip Vidović, Stanko Kovačić, Frano Dulibić i Goran Matović.


,,Festival je zamišljen kao postajna drama. Iz stalnog postava Muzeja grada Zagreba umjetnice, umjetnici i publika kroz šetnju Jurjevskom na adresama velikana izvode kratke programe snažnog intenziteta. Na adresi Jurjevska 10 stanovao je A. G. Matoš. U kratkom programu Zagreb ni selo ni velegrad sjećamo se Matoša. Jurjevska 5 adresa je Ivana Mažuranića i Ivane Brlić Mažuranić.


Dolazimo pred kuću na adresi Jurjevska 25 u kojoj je živjela mlada glazbenica Evgenija Gojmerac, koju je redovito za svojih zagrebačkih dana posjećivao Ivo Andrić. Njihova korespondencija i fragmenti iz Andrićeva Ex Ponta temelj su priče o ovoj zagonetnoj vezi. Na broju 31 a u Studenskom domu stanovao je Arsen Dedić. Na toj adresi umjetnici će prirediti kratku posvetu Arsenu. Slikarica Anka Krizmanić stanovala je na adresi Jurjevska 37. Antun Branko Šimić bio je prvo suradnički, a zatim ljubavno vezan za ovu neobičnu ženu.




Branko Miljković je iz gostionice Pod starim krovovima preko Jurjevske krenuo prema Ksaveru u smrt. Živio je samo 27 godina kao i veliki A. B. Šimić. Program Festivala zatvaramo posvetom Branku Miljkoviću uz izvedbu nekoliko njegovih antologijskih pjesama” prepričava Matović.