Lauba

Jedinstveni doživljaj gledanja filmova Bustera Keatona uz glazbu Porto Morta

Kim Cuculić

Buster Keaton na plaži Newport Bay u filmu "College" (1927), Foto: Wikimedia Commons

Buster Keaton na plaži Newport Bay u filmu "College" (1927), Foto: Wikimedia Commons

Dvadesete godine prošlog stoljeća zlatno su doba pionira nijemog filma – tada su nastajale virtuozne komedije koje i danas oduševljavaju svijet.



U sklopu Motovuna u Zagrebu u Laubi će u petak 3. rujna u 21 sat biti prikazane četiri komedije Bustera Keatona, a ovom prilikom Porto Morto svirat će uživo novu glazbu skladanu za ovu projekciju.


Dvadesete godine prošlog stoljeća zlatno su doba pionira nijemog filma – tada su nastajale virtuozne komedije koje i danas oduševljavaju svijet. Jedan od heroja bio je komičar tužnog lica, glumac, redatelj, akrobat – veliki Buster Keaton. Prije sto godina nastao je njegov antologijski niz dvadesetominutnih komedija.


Četiri komedije iz tog ciklusa bit će prikazane na večeri »Sto godina smijeha«. Film »Kazalište« prati scenskog radnika koji se budi iz sna i izaziva kaos gdje god se pojavi. U »Pajkanima« Keaton je spreman na sve kako bi zadivio djevojku u koju je zaljubljen.




Komedija »Tjedan« donosi probleme pri sastavljanju kuće koju su Keaton i supruga dobili kao vjenčani dar, dok u »Visokom cilju« Keaton nalazi posao u streljani u vlasništvu kriminalaca.