Uključene, aktivne, svjesne

Ženske perspektive danas: Otvorena fotografska izložba u Galeriji Kortil

Kim Cuculić

Catrine Val: »Feministkinja«

Catrine Val: »Feministkinja«

Izložba »Uključene, aktivne, svjesne« predstavlja radove koji kritički preispituju ulogu fotografije u reprezentaciji i artikulaciji ženskog iskustvaIzložba »Uključene, aktivne, svjesne – ženske perspektive danas« otvorena je u Galeriji Kortil. Ova fotografska izložba predstavlja radove autorica iz Europe i svijeta, koje kritički preispituju aktualnu ulogu fotografije u reprezentaciji i artikulaciji ženskog iskustva. Izložba objedinjuje, ali i suprotstavlja različite generacijske i kulturne perspektive te kritički preispituje kako digitalna kultura transformira feministički pristup slici.


Izložba je originalno bila postavljena 2018. u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti kao glavna problemska izložba tadašnjeg izdanja festivala Organ Vida. Zagrebačka inačica izložbe bila je nagrađena prestižnom nagradom The Lucie Awards u New Yorku. Kustosi izložbe Marina Paulenka, Lea Vene i Lovro Japundžić od dvadeset autorica u novom izdanju u Galeriji Kortil predstavljaju pet izabranih umjetnica koje se referiraju na osobna i direktna ženska iskustva. Sudjeluju: Nausicaa Giulia Bianchi, Cemre Yesil, Alice Caracciolo, Gloria Oyarzabal, Catrine Val i Ilona Szwarc.


Izložba istražuje kako se u vrijeme globalnih previranja, tehnološkog napretka, pritiska religija te privida demokratičnog društva 21. stoljeća susrećemo sa situacijom u kojoj se davno izborena prava žena moraju iznova zadobivati. Izložba otvara i niz pitanja: Zašto i kako žene prosvjeduju i potenciraju promjene? Tko su heroine našeg doba? Na koji način se oblikuju društvene uloge i obrasci ponašanja djevojčica i žena? Kako se djevojke reprezentiraju putem društvenih mreža i kako možemo promišljati novu tzv. instagram generaciju umjetnica?
Izložba ostaje otvorena do 15. veljače, a radno vrijeme galerije je ponedjeljak-petak od 10 do 13 i od 17 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati. (K. C.)