Galerija Meštrović

Uz obljetnicu rođenja Ivana Meštrovića izložba crteža: Umjetnička vizija na papiru

Portal Novi list, Hina

Ivan Meštrović: Muškarac s turbanom Split, 1900.

Ivan Meštrović: Muškarac s turbanom Split, 1900.

Izložena su 82 crteža i jedna video animacija, te 140 crteža na online izložbi



“Umjetnička vizija na papiru: crteži Ivana Meštrovića” naziv je izložbe koja je u četvrtak otvorena u splitskoj galeriji Meštrović povodom 140. obljetnice rođenja tog velikog umjetnika, a autorica izložbe je Zorane Jurić Šabić.


Izložena su 82 crteža i jedna video animacija, te 140 crteža na online izložbi. Kako je kazala autorica Jurić Šabić želja joj je bila prikazati Meštrovićevu zbirku iz fundusa Galerije koja posjeduje čak 600 crteža te je najbrojnija zbirka njegovih crteža uopće.


50 godina djelovanja


“Radi se o pedeset godina njegova djelovanja. Najraniji crteži su oni koji stvarno imaju posebnu draž, a to su njegovi dječački crteži koje je nacrtao sa 16 godina.




Jako su zanimljivi njegovi crteži nastali za vrijeme studija jer se vidi da se napaja literarnim izvorima, ali i narodnim epovima.


Tih 140 crteža na online izložbi je zapravo 140 njegovih priča iz nekog dijela života, dok su posljednji crteži nastali za vrijeme Drugog svjetskog rata i za vrijeme njegova utamničenja u ustaškom zatvoru u Zagrebu kada je crtao uglavnom religiozne motive”, rekla je Jurić Šabić.


Prva u nizu


Ravnateljica Galerije Meštrović Sandra Grčić Budimir ističe da je to prva u nizu izložbi s kojom kreću u program obilježavanja, sve nastavljaju izložbom fotografija Zorana Alajbega Tajni život skulpture koja će se otvoriti ovoga ljeta, dok će krajem godine u Galeriji Meštrović biti postavljena multimedijalna izložba Ivana Marušića Klifa.



Dio obilježavanja će biti i u Klovićevim dvorima u Zagrebu gdje će biti izloženo 260 djela Ivana Meštrovića koji se prikupljaju ne samo iz Hrvatske već i iz Slovenije, Srbije, Velike Britanije, Austrije, Italije, Češke i SAD- a.


Više tematskih cjelina


Izložba je koncipirana kroz nekoliko većih tematskih cjelina (Dječački crteži, Simbolizam, Akt, Vjera i religija, Njujorški crteži, Javni spomenici, Skice i studije, Arhitektura) te predstavlja širok raspon Meštrovićevih crtačkih ostvarenja od dječačkih radova iz 1900. godine do radova nastalih u zreloj dobi i tijekom Drugog svjetskog rata, kada zauvijek napušta domovinu.


Priređena je povodom 140. obljetnice njegova rođenja, koju će Muzeji Ivana Meštrovića obilježiti tijekom 2023. godine s nekoliko projekata i izložbi u Splitu, Zagrebu i Otavicama, a taj niz simbolično započinju sa 140 crteža.


Uz Zoranu Jurić Šabić, autor likovnog postava je i Viktor Popović, dok je za grafičko oblikovanje izložbenog postava i kataloga bio zadužen Viktor Popović. Dragan Đokić je autor video animacije, a Josip Rajević je odradio dizajn online izložbe.


Izložba će ostati otvorena do 28. svibnja.