Odlazak u 96. godini

Umro američki fotograf Elliott Erwitt, autor slavnih i često komičnih snimki

Hina

Elliott Erwitt / Screenshot

Elliott Erwitt / Screenshot

"Njegove fotografije pomogle su nam da razumijemo kakvi smo kao društvo i kao ljudi, nadahnule su generacije fotografa unatoč novim trendovima u toj industriji", rekla je predsjednica Magnuma Cristina de Middel



Američki fotograf Elliott Erwitt, autor nekih od najpoznatijih fotografija državnika i slavnih osoba, ali često i komičnih trenutaka u životu, umro je u dobi od 95 godina, objavila je njegova agencija Magnum.


“Umro je mirno u krugu svoje obitelji”, objavila je u četvrtak agencija utemeljena 1947., a dnevnik New York Times prenosi da je umro u srijedu u svome domu na Manhattanu u New Yorku.


“Njegove fotografije pomogle su nam da razumijemo kakvi smo kao društvo i kao ljudi, nadahnule su generacije fotografa unatoč novim trendovima u toj industriji”, rekla je predsjednica Magnuma Cristina de Middel.


Jedna od fotografija  Elliotta Erwitta / Screenshot

Jedna od fotografija Elliotta Erwitta / Screenshot




Elliott Erwitt  imao je poseban dar da uhvati jedinstvene trenutke, bilo da su povijesni kao trenutak napetosti 1959. između Richarda Nixona i tadašnjeg  sovjetskog vođe Nikite Hruščova ili potpuno otkačenih portreta pasa i ljudi stavljenih u istu ravan.


“Čvrsto je vjerovao da fotografija treba pobuditi emociju, više nego intelekt”, ističe Magnum.


Rođen 25. srpnja 1928. u Parizu od ruskih roditelja, Elliott Erwitt odrastao je Milanu odakle je emigrirao u Sjedinjene Države 1939. zajedno s obitelji. Nakon deset godina u New Yorku preselio se u Los Angeles gdje se posvetio fotografiji i radio u fotostudiju specijaliziranom za portrete filmskih zvijezda.


Marilyn Monroe na fotografiji Elliotta Erwitta / Screenshot


Legendarni fotograf Robert Capa, s kojim je imao priliku upoznati se, postao mu je zaštitnik i pozvao ga u hram fotožurnalistike, u agenciju Magnum.


Osim kao fotograf koji je snimao i slavne osobe kao što su Marilyn Monroe, Jackie Kennedy, general Charles de Gaulle ili Che Guevara, Erwitt je snimio više dokumentarnih filmova i objavio više od 20 djeca.


Erwitt će biti upamćen po tome što je svojim fotoaparatom nastojao zabilježiti  “najapsurdnije i najljupkije trenutke života”, navodi Magnum.


Jedna od fotografija Elliotta Erwitta / Screenshot