U POTRAZI ZA MASKOM

Umjetnička djela inspirirana temom maske: Otvorena je izložba u Galeriji Boyd

Mirna Šumberac

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

Ukupno 26 radova nastalih raznim tehnikama izložili su Marijana Županić Benić, Snježana Boyd, Željko Čurčić, Morana Varović Čekolj, Antonija Balić Šimrak i Danijel Žabčić



VOLOSKO – Nakon višemjesečne stanke ponovo su se otvorila vrata vološćanske Galerije Boyd, ovoga puta s izložbom skupine autorica i autora, pod naslovom »U potrazi za maskom«. Ukupno 26 radova nastalih raznim tehnikama, od akrila do terakote, izložili su Marijana Županić Benić, Snježana Boyd, Željko Čurčić, Morana Varović Čekolj, Antonija Balić Šimrak i Danijel Žabčić. Autor koncepcije izložbe, teksta i likovnog postava je mr. sc. Željko Čurčić.


– Povijest maske je povijest čovječanstva, rekao je na otvorenju Čurčić uvodeći prisutne u povijest maske, njezine simbolike i korištenja s naglaskom na likovnost.


– Nas šestero autora spojili smo se s temom maske. Ono što je zanimljivo jest to da je svaki autor dao svoj biljeg te nije prisutan uniformirani likovni izričaj, nego je individualiziran, kazao je Čurčić te predstavio svakog od autora i njihova djela, a svoja je predstavio uz vlastiti haiku: »Tamna noć/Zaboravljen san/Užaren pogled/Kamo sad?«


Foto: S. DRECHSLER


Slike i terakota




– Tehnika kojom sam izveo radove je akril na platnu. Radovi su između apstrakcije i naznake figuracije. Oči se mogu protumačiti kao pogled iz tame, to su oči maske koje daju plam i izričaj, a tama je psihološka pozadina likova, to jest mene. Tumačenje nije jednoznačno, naglašava Čurčić.


– Na izložbi sam se predstavila sa slikama i terakotama. Oba ciklusa napravljena su na temu maske, pri čemu se referiram na neka psihička stanja koja se mogu interpretirati kroz masku. Možda su poprilično mračne, ali radi se o jednom intuitivnom intimnom postupku oblikovanja umjetničkog djela gdje pustim da iz mene izađe, baš ako je potrebna, i tuga. Radovi su vrlo osobni i izrađeni su i kao medij iscjeljenja…, kazala je Antonija Balić Šimrak, koja je izložila radove u akrilu i indigo pigmentu na platnima te terakoti.


– Predstavila sam šest svojih radova, nastalih u kombiniranoj tehnici na papiru. U trenutnoj situaciji, u tom polukaotičnom stanju postali smo isprazna forma i sav bitan sadržaj nas je počeo okruživati umjesto da mi budemo taj sadržaj, a da je forma izvan nas. Osvrnula sam se na to da umjesto da tražimo taj sadržaj unutar nas samih, čeznemo za tim da je on izvana, što smatram krivim. Kroz ovih šest djela pokušavam prikazati ispraznosti čovjekova bića i zbivanja na ovom svijetu, no opet u nadi da će čovjek početi tražiti sadržaj unutar sebe, izjavila je Morana Varović Čekolj, slikarica koja je na ovoj izložbi izašla iz okvira urbanog pejzaža s kojim se inače bavi.


Foto: S. DRECHSLER


Reljef duše


– Predstavila sam se s trima djelima. Radi se o reljefima, koji poput prostornih slika izlaze iz platna. Tema je reljef duše, koju mi je bilo jako teško raditi. Cijelu smo godinu prikriveni tim maskama. Iako je moj umjetnički put vezan za masku, toga je jednostavno bilo previše. Radovi su nastali u tjedan dana, taj »Reljef duše« jednostavno je »isplivao« iz mene…Tehnika je kombinirana, najviše sam koristila tekstil u kombinaciji s različitim vezivima i akrilom. S obzirom na prethodni umjetnički rad, uvijek sadržavam formu koja je na neki način prozračna te se može gledati iz različitih kuteva, kazala je profesorica na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu i umjetnica Marijana Županić Benić.


– Moji se radovi mogu povezati općenito sa životom i trenutnom situacijom. Jedan rad prikazuje masku koju stavljamo kada želimo biti netko drugi ili istaknuti ono što zaista jesmo. Obično u početku, tako kažu psiholozi, moramo glumiti i ponašati se kao ono što želimo postati kako bismo to postali. Druga maska prikazuje masku koju stavljamo zato što moramo, da bismo bili prihvaćeni od sredine koja nam je nametnuta, koja nam ograničava i moć izražavanja, i kretanje što prikazuje i balerina na slici, ali u dubini duše, u svom tijelu, mi smo uvijek ono što zaista u dubini duše i jesmo, a to je da želimo sačuvati neku našu tradiciju, nešto od naših predaka, izjavila je za svoje radove Snježana Boyd, jedna od autorica na izložbi i vlasnica galerije.


Danijel Žabčić, slikar koji nije mogao prisustvovati otvorenju, izložio je tri rada koji su rađeni u tehnici pastela na papiru. Temu maski obradio je simbolički. Primjerice, rad »Iza maske« koji postavlja pitanje – »Što je istina i kako je spoznati?«, s jabukom spoznaje kao lajtmotivom, bavi se smislom čovjekova života. Otvorenje je zaključio glazbenik Aleksandar Valenčić s izvedbom Bachove »Arije« na klaviru.