The Best of Vito

U sklopu Rabske fjere održan jubilarni 20. koncert pijanista Vitomira Ivanjeka

Hrvoje Hodak



Ove godine pod posebnim okolnostima i uvjetima, u okviru Rabske fjere, naš glasoviti pijanist, skladatelj, orguljaš i zborovođa Vitomir Ivanjek održao je u crkvi Sv. Križa u Rabu svoj tradicionalni a i jubilarni, 20. ljetni koncert pod naslovom »The Best of Vito – Magical Piano Night«.


Tim povodom u vrlo bogatom koncertnom programu umjetnik je napravio presjek svojih koncerata odabravši omiljene skladbe i hitove rapske publike. Tako su se na programu, među ostalim, našle autorske skladbe »Imaginarne vedute«, »Razmišljanje« i »Rapska zvona« (koja su skladatelju, ali i publici posebno prirasla srcu), Brahmsov »Mađarski ples«, poznata Cohenova »Hallelujah« te Gershwinov
»Summertime« u Ivanjekovoj obradi.


Posebno zapažene bile su skladbe »Oči čornije« – koncertna parafraza V. Ivanjeka i »Funiculi-Funicula« L. Denze – V. Ivanjeka, čime je završen ovaj jubilarni koncert. Virtuozno dinamički lijepo kolorirano muziciranje Ivanjeka bilo je u cijelosti protkano istančanim emotivnim nabojem koji je tekao između pijanista i publike, te suptilnom izražajnošću. Brojni ljubitelji Ivanjekovog muziciranja koji su ispunili sva mjesta u crkvi i u prostoru izvan nje, oduševljeno su burnim i dugotrajnim aplauzom redom nagrađivali osebujne izvedbe te izmamili i nekoliko dodataka. Nastup u tradicionalnom srednjovjekovnom kostimu još je više pridonio ukupnom doživljaju domaće i strane publike – osvrnula se prof. Rozaida Sokolić.




Ovim koncertom maestro Ivanjek je započeo svoju ovogodišnju ljetnu turneju, a slijede koncerti u Loparu, Crikvenici, Novom Vinodolskom, Jadranovu i Labinu.