Povodom Dana žena

U Principiju otvorena izložba “Fotografkinje 2021.”, među 132 autorice najbolja je Darija Šesto

Jakov Kršovnik

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Autorica Darija Šesto zadovoljna je osvojenom prvim mjestom, za koje je uz pismeno priznanje dobila i repliku lovorovog lista koji je pronađen na principiju



U Galeriji Principij otvorena je izložba Fotografkinje 2021. koju čine 132 fotografije, jedna od svake autorice koja se javila na natječaj Foto kluba Rijeka organiziran povodom Međunarodnog dana žena.


Na natječaj je ukupno pristiglo 769 fotografija autorica iz Hrvatske, Slovenije, Njemačke i Nizozemske, a kustosica izložbe Marija Lazanja Dušević, viša kustosica dokumentaristica Muzeja grada Rijeke, kao najbolju fotografiju izdvojila je onu pod nazivom “Tea 3” autorice Darije Šesto iz Zagreba. Posebno je pohvalila 11 autorica kojima je malo nedostajalo do prvog mjesta te dodala da je pred sobom imala vrlo zahtjevan zadatak.


– Ne samo zbog velikog broja fotografija, već i zato što je većina autorica poslala iznimno kvalitetne fotografije te se kod nekih zbilja bilo teško odlučiti za tu jednu koja će biti izložena. Ovaj put povećali smo broj pohvala jer je puno autorica nedostajalo “ono malo” za pobjedničku fotografiju. Tema je bila slobodna tako da su motivi dosta raznoliki, najviše ima motiva iz prirode, ali ima i dokumentarne fotografije koja je zabilježila događaje iz prošle godine, kao i motiva majčinstva, žena u različitim profesijama te motiva arhitektonskih i urbanih koji su često graničili s apstrakcijom, rekla je Lazanja Dušević te objasnila zašto je prvu nagradu dobila Tea 3.


Foto galerija: Izložba Fotografkinje u Principiju Foto: Marko Gracin




– Riječ je o fotografiji iznimne kvalitete u odabiru boja, rasvjete i modela, koji je uspio prenijeti ekspresiju emocije.


Autorica Darija Šesto zadovoljna je osvojenom prvim mjestom, za koje je uz pismeno priznanje dobila i repliku lovorovog lista koji je pronađen na principiju.


– Nagrađena fotografija i meni je među najboljim mojim fotografijama te mi je velika čast što je to prepoznato i što sam nagrađena. Inače naročito volim makrofotografiju, ali za Dan žena je bilo primjereno da pošaljem portrete žene. Fotografijom se intenzivnije bavim deset godina, otkako sam kupila digitalni aparat i učlanila se u Foto klub Zagreb gdje mi je velika podrška bio Damir Tiljak, rekla je Šesto.


Predsjednik riječkog Foto kluba i organizator natječaja Borislav Božić kazao je da je želio napraviti izložbu na kojoj će sudjelovati samo žene, da pokažu punu dimenzije sebe kao autora, osobe i subjekta, a ne objekta.


Izložba se može razgledati do 13. ožujka radnim danom od 10 do 13 sati te od 17 do 20 sati.


Pohvaljene autorice: Ivana Keser, Đurđa Petrišić, Biljana Knebl, Tina Kovač, Andrea Ilakovac, Kristina Matijaš, Andreja Ravnak, Mirjana Jelavić, Maja Strgar Kurečić, Helena Oštrić, Kristina Krpan.