»Računam na tebe 110%«

U Kortilu sutra otvorenje izložbe skulpture i crteža Svjetlana Junakovića

Kim Cuculić

Foto Ela Junaković

Foto Ela Junaković



RIJEKA – Izložba akademskog kipara Svjetlana Junakovića »Računam na tebe 110%« bit će otvorena u četvrtak, 30. ožujka, u 19 sati u Galeriji Kortil. Riječkoj će se publici predstaviti izborom desetogodišnjeg rada u području skulpture i crteža.


Radovi u izboru autora i povjesničarke umjetnosti Branke Arh neka su potpuno nova i nepoznata djela i ona izlagana u Gliptoteci HAZU-a u Zagrebu, 2015. (nagrada »Vladimir Nazor«), Muzeju za umjetnost i obrt 2020. te Galeriji Forum 2022. godine. Među ostalim zanimljivim radovima, na izložbi će biti izložen ciklus crteža iz 2019. pod nazivom »Računam na tebe«, kao i serija glava »©ibenik – puąači« nastala u periodu od 2016. do 2019. godine.


Svjetlan Junaković akademski je kipar i redovni profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Diplomirao je kiparstvo na Accademia di Belle Arti di Brera u Milanu 1985. godine. Od tada samostalno izlaže u Hrvatskoj i inozemstvu. Kontinuirano se bavi crtežom, ilustracijom, animacijom i skulpturom, autor je brojnih autorskih knjiga za djecu, koje su objavljene u više od 30 zemalja svijeta i koje su nagrađivane s desecima međunarodnih nagrada. Junakovićev animirani film »Moj put« sudjelovao je na stotinjak festivala u svijetu, među kojima i onom u Anecyju te Hrvatskom festivalu animiranog filma gdje je 2010. proglašen najboljim filmom.




Izložba ostaje otvorena do 26. travnja, radnim danom od 10 do 13 i od 17 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati. Ulaz je slobodan.