Učitelj i pisac

U Kastvu otvorena izložba posvećena Anti Dukiću

Kim Cuculić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Izložbu pod naslovom »Neobični Ante Dukić«, autora Ervina Dubrovića, priredio je Muzej grada Rijeke



Izložba »Neobični Ante Dukić« otvorena je u Galeriji sv. Trojice i Pod volticom u Kastvu, a njezin autor je Ervin Dubrović. Izložbu posvećenu Kastavcu Anti Dukiću priredio je Muzej grada Rijeke.


Učitelj i pisac Ante Dukić (Jurjenići, 1867. – Zagreb, 1951.) glavninu djela napisao je između dvaju svjetskih ratova, a ostao je tek usputno zabilježen u zavičajnoj povijesti i u nacionalnim leksikonima.


Danas bi se moglo reći da je Dukića od zaborava spasila tek pjesma »Naš domaći glas«, piše u najavi izložbe.




– Dukić je tijekom rada u Kastvu, od 1886. do 1905., radio kao tajnik i predsjednik Učiteljskog društva kotara Volosko, boreći se godinama za povećanje plaće učiteljima.


Kad je stigao za »vježbaoničkog učitelja« u žensku učiteljsku školu u Gorici, izjavio je kako je on kao Hrvat došao germanizirati talijanske djevojke. U Gorici se zagrijao za arheološka istraživanja pa 1909. i 1910. prikuplja prethistorijsku građu na lokalitetu Mišinci podno zidina Kastva.


Nedugo nakon Prvog svjetskog rata, Dukić je u Gorici počeo pisati priču o magarcu, ne znajući kako će se ona pretvoriti u roman »Iz dnevnika jednog magarca«.



Knjiga je objavljena nakon preseljenja u Zagreb 1925. i doživjela je velik odjek. Potaknut njome, Vladimir Nazor je napisao priču o svome psu Šarku. Dukić je zbirku stihova »Od osvita do sutona« objavio 1932. godine.


Dio pjesama iz nje doživio je više prijevoda na razne jezike, a rekorder je pjesma »Hram« objavljena na šesnaest jezika.


Dukić se dopisivao s brojnim piscima, a najzanimljiviju korespondenciju vodio je s Ivanom Brlić Mažuranić. Dukićev roman o magarcu »Pages from the diary of a Jackass« objavio je Progress Press u New Yorku 1931. godine.


Uslijedila je zbirka aforizama »Pogledi na život i svijet«, ekavizirana i objavljena na ćirilici 1931. u beogradskoj »izdavačkoj knjižarnici« Gece Kona. Dukićeva čakavska »Marija devica« (1935.) privukla je veliku pažnju Primoraca.


Napisao je i ogled »Nešto o čakavskom naglasu«. Bio je sklon glazbi i skladatelj je nekoliko zborskih pjesama. Tijekom ratnih godina objavljuje knjige »Pogledi na njemačkom«, »Dnevnik na talijanskom«, »Zov Kvarnera«…


Pjesmu »Naš domaći glas« (1936.) je Viktor Car Emin proglasio remek-djelom, a dio njenih stihova se do danas recitira na školskim i javnim priredbama u Kastavštini i Liburniji. Lovro Županović i Dušan Prašelj su pjesmu uglazbili, navedeno je u povodu izložbe.