Dva projekta

U Gradskoj galeriji Fonticus izlažu Barbara Cetina i Renata Pentek

Kim Cuculić

Barbara Cetina

Barbara Cetina

Barbara Cetina predstavit će se samostalnom izložbom »Putuj...«, a Renata Pentek samostalnom izložbom »Oaza svjetla«



RIJEKA – Gradska galerija Fonticus Grožnjan predstavlja dva samostalna likovna projekta u petak, 2. veljače u 19 sati.


Barbara Cetina predstavit će se samostalnom izložbom »Putuj…«, a Renata Pentek samostalnom izložbom »Oaza svjetla«. Kustos je Eugen Borkovsky. Izbor iz svježe produkcije Barbare Cetina nudi bogat raspon materijala, tehnika i pristupa oblikovanju.


– Asortiman materijala i ovaj put je hrabar i bogat. Možemo govoriti o kolažu, ready-madeu, korištenju odsluženih predmeta ili njihovih dijelova. Tu su rabljene knjige, korice ili listovi, zemljopisne mape, izresci ilustracija, rabljene vrećice čaja, kartonske ili drvene kutije, konop i drugi predmeti. Na takve podloge, koje su ponekad i trodimenzionalni oblici, autorica intervenira maštovitim rasponom sredstava. Pored apliciranja, tu su olovka, tuš, flomasteri, tekstilna nit i šivanje, gužvanje, korištenje ishoda utjecanja vremena na materijal. Često su korišteni tekstovi. Neki od njih su isječci tiskanih stranica, a pojavljuju se i autoričini zapisi, piše u najavi.




Renata Pentek podastire, doslovno i virtualno, izbor iz raskošne kolekcije fotografskih radova. Cijeli niz nastao je oslanjanjem na bilješke svjetlom uz korištenje jednostavnijih kamera. Umjetnica je spoznala da njezina intimna previranja mogu biti materijalizirana slikom: igrama svjetla i sjena na njoj značajnoj lokaciji.


– Često autorica otklanja konvencionalni pristup fotografiji. Iako su sve kompozicije stabilne, izoštravanje, jasnoća scena nije joj bitna. Važnije joj je bilježenje individualnog doživljaja dojmova koje je otkrila na novom mjestu bivanja. Rezultati ovih zapažanja iznjedrili su velikim brojem bilješki. Već na prvi pogled je jasno da Renata snažno doživljava okruženje i da joj se zapažene vizualne situacije preklapaju s osobnim stanjem, osvrnuo se Eugen Borkovsky.


Barbara Cetina rođena je u Rijeci 1976. godine. Dobitnica je nekoliko nagrada i priznanja u zemlji i inozemstvu. Svoje radove predstavila je na nekoliko samostalnih i mnogim kolektivnim, selektiranim izložbama u domovini i inozemstvu. Živi i radi u Jurdanima, nadomak Rijeke. Renata Pentek rođena je 1973. godine. Diplomirala je na Odsjeku likovnih umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci – smjer Grafika. Radila je u Hrvatskom restauratorskom zavodu u Rijeci na poslovima restauracije drvenih oltara, fresaka, štukatura i slika. Živi i radi u Rijeci. (K. C.)