Slikarski efekt

U Galeriji ULUPUH fotografska izložba ‘drugih svjetova’ Maje Strgar Kurečić

Hina

Foto iStock

Foto iStockSamostalna izložba »Drugi svjetovi« Maje Strgar Kurečić, koja se otvara u utorak, 18. veljače u zagrebačkoj Galeriji ULUPUH, predstavlja autoričine umjetničke, apstraktne i gotovo slikarske fotografske radove kakve danas rijetko susrećemo, jer se fotografija najčešće asocira uz dokumentiranje svakodnevnice.


»Izložbom Drugi svjetovi, fotografkinja Maja Strgar Kurečić uvodi nas u jedan drugi svijet fotografije s kojim se rijetko susrećemo, onaj apstraktni. Gubeći mimetička i narativna svojstva, te fotografije stavljaju naglasak na vizualnosti, diskurzivnosti i emocionalnosti«, ističe se u najavi izložbe.


Kako se objašnjava, autorica dominacijom boje, dobiva slikarski efekt koji ostaje trajno zabilježen kao apstraktna fotografija. »Rezultat eksperimentalnog procesa uvijek je neizvjestan, nepredvidljiv i nestalan, a kao takav pruža umjetnici neograničene stvaralačke mogućnosti«, dodaje se.
Po riječima same autorice, ona u intimi svoje sobe uranja u nepredvidivi, skriveni svijet boja i tekućina, a fotoaparatom pokušava zamrznuti čaroliju koja se događa pri dodiru različitih tekućina – zaustavlja dinamički proces te interakcije i izdvaja strukture koje su u stvarnosti nepostojane, a ono oku neuhvatljivo u stvarnome vremenu, na fotografijama postaje vidljivo.


»Iako te fotografije izgledaju kao apstraktni prikaz boja i oblika, za mene one predstavljaju potragu za širim obzorima, nesputanim prostorima koji prelaze granicu mjesta na kojemu se fizički nalazimo i prelaze u beskonačan prostor uma. Stvaranje ovih fotografija za mene predstavlja putovanje u slobodu, u otvoreni tok čistih ideja«, napomenula je.


Autorica predgovora izložbe Višnja Slavica Gabout ustvrdila je da su autoričini začudni Drugi svjetovi prostori magičnoga i fantastičnoga, nestvarnoga i mističnoga, »gdje se pojavljuju vizije mikro i makro oblika univerzuma, praslike i arhetipovi«.


»Njihov realitet, opipljivost i postojanost nije međutim moguće nikad točno identificirati, niti točno utvrditi stanje postojanja, ali pruža i mogućnost čisto vizualnog iščitavanja priče, koju na ovim fotografijama pričaju boja i svjetlo slikarskim jezikom, u finoj maniri lirske apstrakcije i apstraktnog ekspresionizma«, ocijenila je.


Maja Strgar Kurečić (Zagreb, 1972.) diplomirala je 1996. na zagrebačkom Grafičkom fakultetu, gdje je 2007. doktorirala s temom iz područja digitalne fotografije te danas kao izvanredna profesorica na Katedri za grafički dizajn i slikovne informacije predaje fotografiju i grafičku pripremu.


Reklamnom, novinskom, reportažnom i eksperimentalnom fotografijom aktivno se bavi od 1991. i dosad je izlagala na više od 50 žiriranih skupnih i 10 samostalnih izložbi fotografija u zemlji i inozemstvu.


Objavila je više od 40 znanstvenih radova iz područja grafičke tehnologije i fotografije, članica je Zbora fotoreportera Hrvatske i Fotografske sekcije ULUPUH-a, te dobitnica više nagrada i priznanja, među kojima su i one za apstraktne fotografije.


Njezina izložba u Galeriji ULUPUH izložba će se moći razgledati do 2. ožujka, a ulaz je slobodan.