Izložba

U Galeriji Klovićevi dvori se otvara izložba “Atelijeri Medulićeva / Sjećanja na zaborav”

Hina

Foto Goran Vranić

Foto Goran VranićZAGREB – Izložba »Atelijeri Medulićeva/Sjećanje na zaborav« otvara se danas u Galeriji Klovićevi dvori, a na svjetlo dana vraća pomalo već zaboravljeno kultno mjesto kreacije, stvaralačke sinergije i susreta umjetnika koji su stvarali u atelijerima u jednom od dvorišta te zagrebačke ulice. Autorica izložbe Koraljka Jurčec Kos, muzejska savjetnica Galerije Klovićevi dvori, rekla je da je tema romantična, ne i nostalgična, a nastojali su rekreirati taj stvaralački prostor i ukazati koliko su ti autori još potentni i suvremeni.


Dodala je da danas tamo ima još atelijera, iako je prostor prilično devastiran i pitanje je može li se oživjeti, no možda će upravo ova izložba potaknuti daljnje rasprave ili inicijative.


Bivše kožarske radionice u Medulićevoj 12 umjetnicima su dodijeljene na korištenje 1969. godine, a lokacija je bila pogodna jer su mnogi od njih predavali na obližnjim umjetničkim školama. Rad 16 umjetnika, od afirmiranih do onih nepravedno zanemarenih, predstavit će se na 185 slika i skulptura u 12 soba i fotografija koje svjedoče o ozračju koje je vladalo u dvorištu koje ih je doslovno i metaforički povezivalo.
»Dokumentarne fotografije i dokumenti govore o tome koliko je to bio živi prostor, na kojem oni nisu samo slikali ili radili skulpture, nego i razmjenjivali umjetničke i političke ideje, boćali, kuhali, slavili nove godine«, rekla je Sanja Bachrach Krištofić, zadužena za grafički dizajn i vizualni identitet izložbe.


Izložena su djela Josipa Zlatka Biffela, Jure Labaša, Stanka Vukadina, Francine Doleneca, Miljenka Bosanca, Tomislava Ostoje, Stanka Jančića, Marije Ujević Galetović, Ljubomira Stahova, Ivana Kožarića, Stipe Sikirice, Mile Kumbatović, Nataše Cetinić, Šime Vulasa, Dore Kovačević i Zlatka Šimunovića.


To je prva od tri izložbe u ciklusu »Zagrebački slikarski i kiparski atelijeri druge polovine 20. stoljeća«, koja će se jednom godišnje održavati u Klovićevim dvorima. Iduće dvije bit će posvećene umjetnicima iz Atelijera Žitnjak i Dvorca umjetnika Oršić – Jakovlje. Tim se ciklusom želi obraditi fenomen gradskih atelijera umjetnika.


Izložba posvećena Medulićevoj, čija je kustosica Anamarija Komesarović, bit će otvorena do 28. svibnja.