O "stvarnom prostoru"

U Filodrammatici se otvara izložba “Mapiranje kartografije: suvremeni pristupi planetarizaciji”

Davor Mandić

Prva ovogodišnja izložba Drugog mora nastala je u suradnji s kustoskim kolektivom Collective Rewilding iz Hamburga. Kustosice su Sara Garzón, Ameli M. Klein i Sabina OroshiRIJEKA – Prva ovogodišnja izložba Drugog mora, nastala u suradnji s kustoskim kolektivom Collective Rewilding iz Hamburga, pod naslovom »Mapiranje kartografije: suvremeni pristupi planetarizaciji«, otvara se u četvrtak, 20. siječnja u 18 sati u galerijskom prostoru riječke Filodrammatice. Prema najavi iz Drugog mora, kroz radove četrnaestero međunarodnih umjetnika, ova izložba propituje suvremeno doživljavanje »stvarnog« prostora koji je bitno uvjetovan algoritamskim predstavljanjem i digitalnim alatima putem, primjerice, Google karata, satelitskih snimki i drugih tehnologija geografskog označavanja.


– Naime, iako su karte sveprisutne u svim kulturama i od prapovijesti su jedan od najvažnijih ljudskih izuma, ogroman pomak u doživljavanju kartografije i našeg planeta dogodio se fotografijom Zemlje iz svemira pod nazivom »The Blue Marble« (Plava pikula), koju je 1972. godine snimila posada svemirske letjelice Apollo 17. U desetljećima koja su uslijedila, naši »odnosi sa Zemljom« postali su sve više posredovani suvremenim digitalnim tehnologijama i tehnikama vizualizacije, kalkulacije, predviđanja i simulacije – kaže se u najavi.


Kustosice izložbe su Sara Garzón, Ameli M. Klein i Sabina Oroshi iz međunarodnog kustoskog kolektiva Collective Rewilding.
Uz fizički postav u prostoru Filodrammatice, virtualni dio izložbe bit će moguće posjetiti putem internetske platforme. Izložba ostaje otvorena do 18. veljače. Dan nakon otvorenja, u petak, 21. siječnja u 19 sati, kustosice Sabina Oroshi i Ameli Klein održat će u Filodrammatici razgovor pod nazivom »Promišljanje turizma prema novim paradigmama oporavka«. Kroz osvrt na radove hrvatske umjetnice Lane Stojićević, čija praksa otkriva dugoročne i kratkotrajne učinke turizma na obalne krajolike i gradove Hrvatske, u razgovoru će se baviti temom turizma kao važnog čimbenika u trajnom uništavanju klime, raznih ekosustava i održivog života u gradovima. Po završetku razgovora, njemačko-poljska umjetnica Monika Dorniak izvest će performans u kojem obrađuje motiv »tjelesne kartografije«.


Ulaz na sve programe je besplatan.