NORMALIZACIJA

Svoja vrata mogu otvoriti i muzeji, ali ne ide sve glatko: Potrebno je vrijeme za prilagodbu

Kim Cuculić

Prilagodbe prostora Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja su u tijeku. O datumu ponovnog otvorenja posjetitelji će biti obaviješteni



Sukladno preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, smjernicama Ministarstva kulture i odluci Stožera Civilne zaštite od 24. travnja, od jučer su svoja vrata – među ostalima – mogli otvoriti muzeji, galerije, knjižnice i knjižare.



Gradska knjižnica Rijeka to je i učinila, no s riječkim muzejima stvar nije tako jednostavna. Ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Nikolina Radić Štivić obavijestila je da su u cilju zadovoljavanja svih preduvjeta potrebnih za siguran boravak posjetitelja u Muzeju tijekom pandemije bolesti COVID-19, prilagodbe prostora Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja i njegovih dislociranih zbirki u tijeku. Navodi se da će o datumu ponovnog otvorenja posjetitelji biti obaviješteni čim se za to steknu svi uvjeti.


Zahtjevnost izdanih preporuka




Nikolina Radić Štivić dala nam je dodatno pojašnjenje:


– Proteklih mjesec i pol intenzivno smo radili kako bismo ostali u kontaktu s našim posjetiteljima i s njima se družili u virtualnom svijetu u kojem smo, nadam se, stekli i neke nove prijatelje, naše buduće posjetitelje. Sretni smo radi činjenice da je trenutno stanje povezano s epidemijom bolesti COVID-19 u Hrvatskoj povoljno i pod kontrolom te da nam je time omogućeno da polako zajedno počinjemo kreirati »novo normalno«, novi način našeg života i rada.


Sukladno tome, ponovo nam je pružena mogućnost da otvorimo vrata našim posjetiteljima, ali pritom poštujući preporuke izdane tijekom 24. travnja, a koje se odnose na sprečavanje infekcije u muzejskim, galerijskim i ostalim izložbenim prostorima.


Važno je detaljno i s punom pažnjom pripremiti sve za primjenu tih preporuka, imajući na umu da je zdravlje naših posjetitelja na prvom mjestu. S obzirom na zahtjevnost izdanih preporuka, smjernica i odluka za njihovu primjenu u prostoru našeg Muzeja te na svim locijama na kojima on djeluje – u Rijeci, Lipi, Kastvu, Kraljevici i Cickinima, radi specifičnosti svake od njih potrebno je određeno vrijeme i, nažalost, nije ih bilo moguće provesti do danas.


Plan kretanja posjetitelja


Zdravlje naših posjetitelja na prvom nam je mjestu i zato je potrebno prilagodbi pristupiti odgovorno poštujući sve preporuke. Tijekom ovog vikenda odmah smo započeli s organizacijom i aktivnostima u cilju pripreme za neke od potrebnih preinaka i prilagodbi, ali s obzirom na činjenicu da je samo za zadovoljavanje one preporuke o obavezi osiguravanja razmaka od 2 metra kada se radi o zatvorenom prostoru, potrebno izraditi plan kretanja posjetitelja na siguran način, zaista nam je potrebno određeno vrijeme, za što sam sigurna da će naši posjetitelji imati razumijevanja.


Bez obzira što je jedna od naših lokacija ona u Guvernerovoj palači – koja je između ostalog impozantna i svojojm veličinom, da biste zadovoljili odredbu odluke da je u zatvorenim prostorima potrebno osigurati distancu od dva metra u svim smjerovima morate pri izradi plana kretanja posjetitelja voditi se onim uskim grlima u tom prostoru te na takvim mjestima postići taj uvjet. Kad to postignete u najužim prostorima, onda je to sigurno. Potrebno je nabaviti i pleksiglas pregrade i montirati ih na mjestu prodaje ulaznica, nabaviti povećanu količinu sredstava za dezinfekciju, maske, rukavice, izraditi i montirati oznake po muzeju koje će naše posjetitelje upozoravati na mjere kojih se moraju pridržavati i slično – ističe ravnateljica PPMHP-a.