»Moji LP Rock svjetlopisi«

Svjetlopisi začetnika rock-fotografije: U Muzeju Grada Rijeke otvorena izložba Ante Škrobonje

Robert Šimonović

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Izložba u »Kockici« kolekcija je 70 fotografija nastalih u razdoblju od 2015. do 2020. godine na nastupima bendova Udruge LP Rock



RIJEKA – Fotografska izložba »Moji LP Rock svjetlopisi«, autora Ante Škrobonje, otvorena je jučer u Muzeju Grada Rijeke, odnosno prostoru tzv. »Kockice«. Radi se o izložbi koja je tematski vezana uz rock-glazbu, konkretno riječ je o kolekciji koju čini 70 fotografija nastalih u razdoblju od 2015. do 2020. godine, i to na nastupima bendova Udruge LP Rock.


Fotografije nastupa bendova Udruge riječkih rokera šezdesetih nastale su za vrijeme koncerata održanih u botelu Marina, Omladinskom klubu Jan Palach i Pogonu kulture, a snimljene su u digitalnoj tehnici te potom obrađene u Photoshopu. Otvaranju izložbe nazočio je sam autor Ante Škrobonja, kao i ravnatelj Muzeja Grada Rijeke Ervin Dubrović, predsjednik Udruge LP Rock Darko Tolja te publicist Velid Đekić. Izložbi je prisustvovao i pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar, kao i bivši riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.


Dokument događanja


Ante Škrobonja, koji se fotografijom amaterski bavi već 60 godina, a tijekom kojih je sudjelovao na više od 200 izložbi fotografija u domovini i inozemstvu, te je pritom osvojio četrdesetak nagrada, diploma i upisao 16 samostalnih izložbi, imao je potrebu na početku svojeg obraćanja s prisutnima podijeliti razloge zbog kojih se većinu svog slobodnog vremena bavi upravo fotografijom.




– Kada nas fotografe pitaju: »Zašto vi to radite?« onda ja citiram Ansela Adamsa i odgovorim: »Ne znam!« Jer kada bih ja znao zašto fotografiram, to bih i izrekao. Kada bih znao izreći, znao bih i napisati. A kada bih u konačnici to mogao i napisati, onda više ne bih imao potrebu za fotografiranjem – rekao je Škrobonja te pojasnio vlastito poimanje vrijednosti same fotografije.


– Vizualci pamte i registriraju slikom, a fotografija je upravo vizualni medij. Fotografirati i spremati fotografije potrebno je, jer se u konačnici dogodilo samo ono što je zabilježeno. Svašta se može pričati, pisati, slikati, ali fotografija je u pravilu najvjerniji dokument događanja, konstatirao je Škrobonja te se osvrnuo na fotografije koje čine izložbu »Moji LP Rock svjetlopisi«. O vlastitim fotografijama kaže kako su mu iznimno drage te ih sve podjednako voli, kao i što roditelji podjednako vole svu svoju djecu. Nadalje, Škrobonja je pojasnio kako se radi o fotografijama koje su slikane u trenutku, na »licu mjesta«, s raspoloživim svjetlom i drugim unaprijed zadanim datostima, te pozvao sve prisutne da poslušaju što im svaka od fotografija može kazati.


– Svi znamo da se fotografije mogu gledati ili iščitavati, ali ja vas pozivam da ih pokušate čuti – rekao je autor izložbe te zajedno s publikom opisivao i analizirao gotovo svaku od izloženih fotografija.


Publicist Velid Đekić detaljnije je predstavio lik i djelo Ante Škrobonje te ustvrdio kako se radi o iznimnoj ličnosti, odnosno začetniku rock-fotografije na prostoru čitavog bivšeg Istočnog bloka.


Liječnik i fotograf


– Kada kažem da mi je čast stajati pored Ante Škrobonje ne radi se o floskuli, već to stvarno mislim. Ante Škrobonja je začetnik žanra u fotografiji koji nazivamo rock-fotografija, i to ne samo u Rijeci, Hrvatskoj, Jugoslaviji, već kompletnom socijalističkom dijelu svijeta! Da bismo razumjeli vrijednost ovakve činjenice, potrebno je uvijek stvari staviti u kontekst te ih promotriti s određenim vremenskim odmakom – rekao je Đekić te se osvrnuo na početke rocka u Rijeci u sklopu tadašnje SFRJ (pa čak i FNRJ), kao i na djelovanje prvog jugoslavenskog rock sastava Uragani, a čiju je aktivnost zabilježio upravo Ante Škrobonja.


Predsjednik Udruge LP Rock Darko Tolja prisjetio se trenutka osnivanja same udruge, brojnih aktivnosti i događanja, te istaknuo kako je Škrobonja član Udruge od samih početaka njena postojanja.


– Ante je od samih početaka naš službeni fotograf i u čitavu je priču ušao svim srcem i dušom. U liku Ante Škrobonje, Udruga je dobila fotografa, a on je dobio motive i inspiraciju za svoje fotografiranje – rekao je Tolja.


Ravnatelj Muzeja Grada Rijeke Ervin Dubrović zahvalio je autoru na njegovoj dugogodišnjoj suradnji, donacijama i prijateljstvu te najavio kako će izložba potrajati sve do 11. siječnja 2022. godine. Dubrović se prisjetio njegova prvog susreta sa Škrobonjom, u vrijeme dok je bio urednik Tvorničkog lista u 3. maju, a Škrobonja je ondje radio kao liječnik. Kako kaže, i danas ga povremeno iznenadi činjenica da je Škrobonja jednako uspješan i kao liječnik i kao fotograf. Po završetku protokolarnog dijela otvaranja izložbe, prisutni su se nastavili neformalno družiti i zabavljati uz izvedbe »Shadowsa« Vinka Sluge.


Doajen


Godine 2020. Ante Škrobonja stekao je počasnu titulu Doajena riječke fotografije. Prvi je Riječanin koji je stekao počasno zvanje Majstor fotografije u Fotosavezu Jugoslavije. Ujedno je i prvi riječki autor kojemu je dodijeljeno najviše hrvatsko priznanja na polju fotografije – Plaketa Tošo Dabac.