Retrospektiva

Otvorena izložba u Muzeju grada Rijeke: Vremeplov kroz fotografski opus Ante Škrobonje

Valentina Botica

Snimio Vedran Karuza

Snimio Vedran Karuza

Ova retrospektiva, koja se prostire kroz šest tematskih cjelina, pruža uvid u promjene tematskih interesa i vizualnih pristupa ovog istaknutog fotografa



Retrospektiva “60-ak godina mojih svjetlopisa”: Izložba Ante Škrobonje u Muzeju grada Rijeke
Muzej grada Rijeke – Kockica i udruga LP Rock u četvrtak navečer su zajedno otvorili vrata svojevrsnog vremeplova kroz fotografski opus Ante Škrobonje na izložbi pod nazivom “60-ak godina mojih svjetlopisa”. Ova retrospektiva, koja se prostire kroz šest tematskih cjelina, pruža uvid u promjene tematskih interesa i vizualnih pristupa ovog istaknutog fotografa.



Ante Škrobonja danas je umirovljeni redoviti profesor Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, s impozantnom karijerom u znanstvenom području. Pored znanstvene karijere, Škrobonja se početkom 60-ih posvetio i kreativnoj fotografiji. Sudjelovao je na više od 200 izložbi diljem svijeta, osvojio četrdesetak nagrada i diploma te održao 19 samostalnih izložbi u Hrvatskoj, Sloveniji i Vojvodini. Kao osnivač rock-sastava Uragani, aktivno je dokumentirao riječku rock-scenu od 1962. do 1970., postavši nezaobilazan akter rock-fotografije u Hrvatskoj i šire.





Na otvaranju su riječ imali Darko Tolja, predsjednik Udruge LP Rock, Velid Đekić koji je posjetiteljima rekao koju riječ o autoru i kolekciji, te sam autor Ante Škrobonja. “Praviti retrospektive nezahvalan je posao jer čovjek nije kritičan. Vrijeme čini svoje, nešto ti izgubi značaj. Ostaneš zatečen ‘zaboga, jesam li ja to radio’, u pozitivnom i negativnom smislu”, rekao je Škrobonja.


Izložba “60-ak godina mojih svjetlopisa” predstavlja Škrobonjin cjelokupan fotografski opus, podijeljen u šest kronološko-tematskih cjelina. Posjetitelji Kockice mogli su, i moći će dok traje izložba, istražiti dokumentarne fotografije Uragana i ondašnje riječke glazbene scene, kreativne izložbene fotografije od 1963. do 1980. te najnovije digitalne svjetlopise “Distorzije” (2005. – 2006.) i “Čudograd Ri-iR” (2019. – 2020.). Kronologija završava podsjetnikom na “Moje LP Rock svjetlopise”, fotografske zapise nastale na druženjima članova udruge LP Rock od 2017. do 2021. godine.



Prema riječima Darka Tolje, Škrobonja je “na vrlo specifičan način ovjekovječio ova razdoblja i pokazao koliko je zapravo riječki milje bogat, ne samo glazbenom kulturom, nego i glazbenim životom i industrijskim razdobljima koje smo prošli. Ovo je sjećanje na jednu Rijeku koja je bila prepoznata u svijetu”, pohvalio je renomiranog fotografa i autora.


Čestitke su stigle i od gradonačelnika Rijeke Marka Filipovića: “Ova izložba predstavlja presjek jedne situacije u Rijeci koja se odvijala kontinuirano kroz desetljeća. Rock je nešto što nas je obilježilo, a Škrobonja nam pokazuje povijest cijele priče. Čestitam autoru što je skupio sve ove fotografije na jednom mjestu i sve ove divne ljude. Meni osobno ova izložba znači zaron u neka prošla vremena. To je zaista bio jedan period koji je bio ispunjen veseljem i radošću i mislim da je to jedna priča koja za nove generacije može biti vrlo inspirativna”, rekao je gradonačelnik.



Iako nas kolekcija vodi u minula vremena i pripovijeda jednu glavnu priču, a to je riječki rock, Škrobonja kaže kako je svaka fotografija ipak priča za sebe. Svaka ima neku svoju poruku koju gledatelj može pronaći ako je traži. A na pitanje koje mu se često postavlja, a to je zašto se bavi fotografijom, kaže:


“Nemojte me pitati zašto fotografiram. Da znam zašto fotografiram, ja bih to rekao. Kada bih znao reći, ja bih to napisao. A kada bih napisao, više ne bih imao potrebu za fotografiranjem.” Sreća za Rijeku, Hrvatsku, ali i za umjetnost fotografije općenito, jer je obogaćena impresivnim momentima uhvaćenima objektivom vrsnog umjetnika.


Izložbu je organizirao Muzej grada Rijeke u suradnji s Udrugom riječkih rockera iz šezdesetih LP Rock, a traje do 13. siječnja 2024.