Galerija Principij

Duga tradicija fotografije u Rijeci: Otvorena izložba autora dobitnika nagrade “Tošo Dabac”

Ervin Pavleković

Snimio SERGEJ DRECHSLER

Snimio SERGEJ DRECHSLER

U sklopu obilježavanja 125 godina hobističke fotografije u Rijeci, u organizaciji Fotokluba Rijeka, izložba prikazuje radove riječkih autora - Zlate Laure Mizner, Ante Škrobonje, Miljenka Marohnića, Ranka Dokmanovića i Borislava Božića



RIJEKA – U sklopu obilježavanja 125 godina hobističke fotografije u Rijeci, u organizaciji Fotokluba Rijeka, danas je u Galeriji Principij otvorena izložba “Riječki autori dobitnici nagrade ‘Tošo Dabac” koja prikazuje radove riječkih autora, dobitnika Nagrade “Tošo Dabac” – Zlate Laure Mizner, Ante Škrobonje, Miljenka Marohnića, Ranka Dokmanovića i Borislava Božića. Kako je rekao Borislav Božić, predsjednik Fotokluba Rijeka te začetnik ideje i koncepta izložbe, ovom izložbom riječka fotografija želi se učiniti vidljivijom i podsjetiti javnost da Rijeka u kontinuitetu njeguje i školuje izvrsne fotografske autore što prepoznaje i nagrađuje i struka. Hobistička se fotografija, odnosno amaterska, kako je podsjetio, razvija i stvara 125 godina u Rijeci.


Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER


– Da nije hobističkih fotografa, onih koji imaju svoja primarna zanimanja i koji se fotografijom bave sa strane, mi u Rijeci ne bismo niti imali sjajnu riječku fotografiju. Dakle, hobisti svu onu finu energiju, svu onu suptilnost duše troše na fotografiju. Sve ono što je u njima najvrjednije, svu onu energiju potroše kroz aparat, film, a danas kroz senzor i digitalni aparat i natječu se, kao i u svakoj ljudskoj djelatnosti, tko će biti bolji. Kako uvijek netko nekoga prati i vrednuje, tako je i ovdje. “Tošo Dabac” je najviša nagrada u Hrvatskoj za fotografiju, koja se dodjeljuje za cjelokupan fotografski rad koji je prepoznat kao doprinos fotografiji, istaknuo je Božić.


O autorima


Izložba prikazuje fotografske radove petero autora, a svaki od njih – Zlata Laura Mizner, Ante Škrobonja, Miljenko Marohnić, Ranko Dokmanović i Borislav Božić – dobitnik je prestižne nagrade “Tošo Dabac”. Kronološki poredani, Zlata Laura Mizner nagradu je dobila 1984. godine, Ante Škrobonja 1989., Miljenko Marohnić 2002., Ranko Dokmanović 2013., a Borislav Božić svoju je nagradu primio 2019. godine.




Kako je Božić kazao, Zlata Laura Mizner bila je članica Fotokluba Zagreb, a potom, nakon umirovljenja, od 1964. članica Fotokluba Rijeka. Sudjelovala je na više od stotinu skupnih izložaba te je dobitnica niza priznanja i nagrada za svoj rad.


Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER


Ante Škrobonja, umirovljeni profesor Medicinskog fakulteta, sudjelovao je na mnogobrojnim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu te priredio više od petnaest samostalnih izložbi, a dobitnik je niza nagrada i priznanja. Sada je počasni član Fotokluba Rijeka. Miljenko Marohnić priredio je brojne samostalne i skupne izložbe, organizirao je mnoge tečajeve i radionice u svrhu unapređenja struke te je dobitnik više nagrada i priznanja. Ranko Dokmanović je sudjelovao na stotinama skupnih, a organizirao je više od šezdeset samostalnih izložbi. Nositelj je i dobitnik više nagrada i priznanja za svoje fotografsko stvaralaštvo, a posebno ističe nagradu Sedam sekretara SKOJ-a. Borislav Božić srednjoškolski je profesor, dobitnik više nagrada i priznanja, predsjednik Fotokluba Rijeka, utemeljitelj Galerije Principij, Muzejske zbirke fotografske opreme i pribora, Sekcije mladih, Sekcije ljubitelja analogne fotografije, e-Muzeja riječke fotografije, Fotosaveza PGŽ-a čiji je predsjednik te član HDLU-a.


Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER


Uloga Fotokluba Rijeka


Kako je Božić napomenuo, Fotoklub Rijeka je u dugoj povijesti riječke hobističke fotografije bio kohezijski element riječke fotografske scene, što vidimo iz jednostavne činjenice da su mnogi članovi raznih fotografskih sekcija i klubova obavezno bili i članovi Fotokluba Rijeka, a s vremenom su sve te sekcije i klubovi prestajali s radom, dok je jedino Fotoklub Rijeka u kontinuitetu opstao i održao riječku hobističku fotografsku scenu, pa i danas to potvrđuje svojim i programskim i organizacijskim profilom.


Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović istaknuo je vrlo dobru suradnju Grada Rijeke i Fotokluba Rijeka koji ima važnu ulogu u promicanju fotografije, a upravo izložba “Riječki autori dobitnici nagrade ‘Tošo Dabac” pokazuje dugu tradiciju fotografije u Rijeci i autore u čijem je fokusu grad koji teče.


Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER