Civilna muzejska zbirka

Svjedoci vremena u kojem živimo: Nove akvizicije u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja

Katarina Bošnjak

Izložba koja se može gledati i slušati / Foto Mateo LEVAK

Izložba koja se može gledati i slušati / Foto Mateo LEVAK

Odabrani su povelja volonterima projekta EPK, reportaža Kanala Ri o herojima pandemije, značka i fotografija Hitne medicinske pomoći 1950-ih, online program HKD-a te prazne bočice cjepiva protiv bolesti COVID-19



RIJEKA – Prije tri godine Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka napravio je ogroman iskorak osnivanjem Građanskog muzejskog vijeća čime je implementirao praksu sudioničkog upravljanja u muzejima, započeo s procesom demokratizacije, intenzivirao svoju prilagodbu potrebama zajednice, a i prikupljačkoj djelatnosti počeo pristupati na drukčiji način. Poslije je nastala i prva institucionalna zbirka u čijem stvaranju sudjeluju građani te je time Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka postao prvi muzej u Hrvatskoj koji je u stvaranje svog muzejskog fundusa uključio zajednicu.



Jučer je otvorena druga po redu Civilna muzejska zbirka naziva »Nove akvizicije Civilne muzejske zbirke« kojom su predstavljeni rezultati zajedničkog rada građanskog muzejskog vijeća i građana, dijeljenjem odgovornosti odabira baštine vrijedne čuvanja za budućnost. Kako je naglasila ravnateljica PPMHP-a Nikolina Radić Štivić, svake godine javnim pozivom »Kako želimo da nas pamte« Muzej poziva građane da predlože ideje za predmete koji bi postali dio muzejskog fundusa te jednoga dana materijalni i nematerijalni svjedoci vremena u kojem živimo, a prošlog je travnja Građansko muzejsko vijeće građane pozvalo da se referiraju na 2020. godinu.


Sandi Bujan Cvečić, Alen Ružić, Nikolina Radić Štivić, Marina Medarić i Edvin Liverić / Foto Mateo LEVAK

Sandi Bujan Cvečić, Alen Ružić, Nikolina Radić Štivić, Marina Medarić i Edvin Liverić / Foto Mateo LEVAK


 


Odabrano za zbirku




Od ukupno sedam pristiglih prijedloga za zbirku je odabrana povelja volonterima projekta Europske prijestolnice kulture 2020, reportaža Kanala Ri o herojima pandemije, značka i fotografija Hitne medicinske pomoći 1950-ih, online program Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku te prazne bočice cjepiva protiv bolesti COVID-19 KBC-a Rijeka.



– Što se samog cjepiva tiče, ono definitivno – kad ne govorimo samo o cjepivu protiv COVID-19 – predstavlja jedan od najvećih znanstvenih dosega medicine u povijesti, a zapravo ovom prilikom i ovim bočicama cjepiva kao KBC Rijeka želimo da ulaskom u Civilnu muzejsku zbirku one doista postanu simbol te jedne transmisije iz medicinskog konkretnog u nešto općenito, kazao je ravnatelj KBC-a Rijeka Alen Ružić.
Novinarka Kanala Ri, Sandi Bujan Cvečić, svojom je reportažom iz respiracijskog centra riječkog KBC-a u studenome 2020. prikazala čime se nose zdravstveni djelatnici.
– Dok smo mi više-manje vodili neki paralelni drukčiji život svakodnevno, tamo su se vodile najteže bitke, tamo su ljudi nažalost umirali, objasnila je Sandi.


Prazne bočice cjepiva protiv bolesti COVID-19 riječkog KBC-a / Foto Mateo LEVAK

Prazne bočice cjepiva protiv bolesti COVID-19 riječkog KBC-a / Foto Mateo LEVAK


 


Volonterski program EPK-a


U volonterskom programu EPK-a, koji je dobio najveći broj glasova, sudjelovalo je više od 300 volontera s odrađenih 5.000 volonterskih sati. Kako je naveo ravnatelj HKD-a na Sušaku, Edvin Liverić, zahvaljujući volonterima svi programi su se odvijali sigurno i uz poštovanje mjera, a brojni volonteri su se uključili i u krizno volontiranje te su tako dobrovoljno davali krv, volontirali u KBC-u i pomagali stradalima u potresu. Ravnatelj HKD-a na Sušaku osvrnuo se i na digitalni program HKD-a, kao i na izložbe u galeriji Kortil, online kuharicu Porto etno i plesni festival Spring forward.
– Odlučili smo da ćemo sve prikazati u online varijanti tako da smo napravili svojevrsni televizijski program, koji je trajao puna tri dana i sve su se predstave, kao i razglednice Rijeke te razgovori s autorima događali u online varijanti, kazao je Liverić.
Naposljetku je u ime PGŽ-a i župana Zlatka Komadine izložbu otvorila Marina Medarić, naglasivši koliko je izložba bitna zbog svog inovativnog pristupa i autentičnosti u Hrvatskoj. Izložba će biti otvorena do 20. veljače 2022. godine, a na ulasku je potrebno predočiti valjanu COVID-potvrdu.