Najbolji trenuci

Sutra u Laubi otvorenje izložbe “Motovun: 25 godina u sekundi”

Kim Cuculić

Ove srijede u zagrebačkoj Laubi bit će izloženo 250 fotografija o 25 godina festivala u Motovunu



ZAGREB – Izložba »Motovun: 25 godina u sekundi« o najboljim trenucima Motovun Film Festivala bit će otvorena u srijedu 28. lipnja u 20 sati u zagrebačkoj Kući za ljude i umjetnost – Laubi, a potom i za vrijeme trajanja festivala u Motovunu od 22. do 24. srpnja. Bit će izloženo 250 fotografija o 25 godina festivala.


»25 godina u sekundi, onoj potrebnoj za nastanak fotografije. U četvrt stoljeća postojanja Motovun Film Festivala snimljeno je bezbroj fotografija koje su odražavale sjajne trenutke veselja, zadovoljstva i dobre atmosfere. Izbor najupečatljivijih fotografija bit će predstavljen na izložbi… Iz vremena prvih festivala, iz 1999. i 2000. fotografija je malo i sitne su rezolucije jer su snimane analognim aparatima, no kako je digitalna tehnologija napredovala, tako je i njihov broj bujao. Stotine fotografija dnevno, ljudi, projekcije, događanja, svirke, tulumarenja, ludila, svanuća…«, piše u najavi izložbe.


»I kako odabrati, kako predstaviti festival u nekom razumnom broju fotografija, kada je svega toga bilo toliko abnormalno puno da izbor nikako ne može biti ispod 250-300 komada, a to je samo najnužnije od najnužnijeg. To je borba u kojoj smo danima bili naša najdugovječnija fotografkinja Nina Đurđević i ja. Glava nam puca od fotografija«, otkriva direktor festivala Igor Mirković.




Zajednički nazivnik cijelog tog mozaika o kojem svjedoče fotografije je sreća.


»Na svim se fotografijama lica smiju. I klinci u publici i razmaženi glumci, glumice, redateljice i redatelji – svima lica sjaje, pršte od veselja. Jer Motovun Film Festival je uvijek bio tvornica dobrog raspoloženja i kristalna kocka vedrine. Ovaj festival čine nebrojeni ljudi koji su, svatko na svoj način, pridonijeli da naše brdo filmova blista u mraku. Nije lako biti sretan dvadeset i pet godina, dok ploviš kroz bure i oluje svakodnevice. Nama je uspjelo. Zato smo rekli da se naš festival smjestio na 277 metara iznad realnosti«, ističe Mirković.


Ove se godine festival penje još više i donosi veselje na 1.034 metra, daleko od svega. Pod nazivom Cinehill, održat će se u dva dijela – od 22. do 24. srpnja u Motovunu te od 26. do 29. srpnja na brdu Petehovac kod Delnica.


Izložba u Laubi traje samo jedan dan, a na otvorenju će nastupiti duo La Papa koji čine Stanko Kovačić (violončelo) i Nikola Dabac (ukulele).


Ulaz je slobodan.