Velika ljetna izložba

“Spomenik živom čoviku”: Kortil poziva na riječku izložbu Tisje Kljaković Braić

Davor Mandić

Foto Goran Vranić / arhiva NL

Foto Goran Vranić / arhiva NL



RIJEKA – Galerija Kortil u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku poziva na otvorenje velike ljetne izložbe »Spomenik živom čoviku«, akademske slikarice, spisateljice i ilustratorice Tisje Kljaković Braić. Otvorenje će se, uz prisutnost autorice, održati u srijedu, 13. srpnja, u 20 sati. Otvorenje je organizirano samo uz pozivnice, a izložba će za javnost biti otvorena od 14. srpnja pa sve do 4. rujna, kaže se u najavi izložbe.


– Publika koja je Tisjin rad upoznala putem Facebooka dobila je uvid u karikaturu, osobne i prepoznatljive duhovitosti, koja je zasigurno važan segment, ali samo dio njezinog cjelokupnog stvaralaštva. Na izložbama autorica, osim karikaturom, predstavlja svoj slikarski opus kojim je na likovnoj sceni prisutna već dvadesetak godina. Ovom je činjenicom i Ante Tomić započeo svoj tekst u katalogu riječke izložbe: »Opus je Tisje Kljaković Braić dvostruk. Na jednoj strani su slike i skulpture, vrlo poetične. Opazite samo koliko je neba na njima. Dvije trećine slike katkad je samo arija, vjetar i oblaci. Pred tim praznim prostranstvom ljudi su sitni, beznačajni, gotovo bestjelesni (…) S druge strane opusa ove autorice su karikature. Tu nema neba, likovi su obično u interijeru i nisu više mršavi. Njih dvoje, jednostavno nazvani »Oni« – kaže se u najavi.


«Spomenik živom čoviku« skraćeno je i ponešto izmijenjeno izdanje izložbe koja je prošle godine bila postavljena u Klovićevim dvorima u Zagrebu, a Galerija Kortil će tijekom izložbe raditi po ljetnom radnom vremenu – svaki dan (osim praznika) od 9 do 12 sati te od 18 do 21 sat, a ulaz će se naplaćivati 20 kuna. (D. M.)