Vijeće mladih Benčić

Snaga i značaj djece u kulturnoj dinamici grada

Kim Cuculić

Izložbu koja se postavlja u Malon salonu predstavili su Natali Bosić, Lorena Kalić, Ema Juriša, Ivana Golob i Leon Hasančević / Foto: V. KARUZA

Izložbu koja se postavlja u Malon salonu predstavili su Natali Bosić, Lorena Kalić, Ema Juriša, Ivana Golob i Leon Hasančević / Foto: V. KARUZA

Izložba koja se otvara u ponedjeljak prikazat će rezultate aktivnosti s više radionica održanih tijekom šestomjesečnog ciklusaRIJEKA  Izložba Vijeća mladih Benčić bit će otvorena u ponedjeljak, 12. siječnja, u 18 sati u Malom salonu, a prije toga u 17 sati bit će prikazan film »Preuzmimo Benčić« autorice Althee Thauberger. Na izložbi će biti prikazani rezultati aktivnosti s radionica održanih tijekom šestomjesečnog ciklusa.


Radionica »Ostavi svoj trag« bila je posvećena »Palachu«, radionica »Iza kulisa« nastala je u suradnji s HNK-om Ivana pl. Zajca, radionica »Galeb« bavila se brodom »Galeb«, radionica »Ja, kustos« poslužila je kao priprema za sadašnju izložbu, a održana je i ljetna škola »Željeznicom« tijekom koje su se djeca upoznala s povijesnim i simboličkim značenjem željezničkog transporta.     Vijeće mladih Benčić je projekt dviju autorica – Ivane Golob i Natali Bosić, koje su uz potporu kanadske umjetničke fondacije Musagetes i riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti htjele stvoriti priliku za djecu i mlade da nauče više o resursima koji su potrebni za ostvarivanje kulturnog sadržaja te da se upoznaju s kulturnim institucijama i prostorima.  

  – Također, to je prilika da se kulturni prostori prilagode i nauče reagirati i osmišljavati sadržaj prilagođen djeci – da ih potaknemo na razmišljanje o programima, načinu razmišljanja i politikama koje se trebaju izmijeniti sukladno tome. Ovaj projekt je osmišljen i za djecu i za kulturne institucije kako bi se prepoznala snaga i značaj djece unutar kulturne dinamike grada, a u tom smislu suradnja je ostvarena i s institucijama u kulturi i s nezavisnom scenom – kažu Ivana Golob i Natali Bosić.


   Ovom prilikom ravnatelj MMSU-a Slaven Tolj kazao je da se ovaj riječki muzej polako priprema za preseljenje u bivši »Benčić«, a u tom smislu je i projekt Vijeća mladih Benčić način senzibiliziranja javnosti i stvaranja publike u kompleksu »Benčić«.