Nepoznati Klimt

Slike Gustava Klimta napuštaju Rijeku i kreću na put u zagrebačke Klovićeve dvore

Kim Cuculić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Zagrebačka verzija izložbe nosi naziv »Klimt u Rijeci – ljubav, smrt, ekstaza«, a bit će postavljena od 12. travnja u Galeriji Klovićevi dvori



RIJEKA – Slike Gustava Klimta, Ernsta Klimta i Franza Matscha, koje su bile izložene u Palači šećera, napuštaju Rijeku. Time službeno završava izložba »Nepoznati Klimt – ljubav, smrt, ekstaza«, otvorena u travnju 2021., što znači da su je riječki posjetitelji mogli vidjeti skoro cijelu godinu, javljaju iz Muzeja grada Rijeke.


Skidanje slika s njihovih mjesta na drugom katu Palače planira se danas, nakon čega slijedi priprema svih devet slika za transport do Zagreba. Kamion za prijevoz umjetnina doći će po njih pred Palaču i prevest će slike istoga dana do zagrebačke Galerije Klovićevi dvori. Posjetitelji Galerije moći će ih vidjeti od 12. travnja, kada se najavljuje otvorenje izložbe slika izrađenih 1885. za ukrašavanje interijera riječkoga kazališnog zdanja. Zagrebačka verzija izložbe nosi naziv »Klimt u Rijeci – ljubav, smrt, ekstaza«.


Gustav Klimt se nakon riječke epizode uzdigao do ranga svjetske umjetničke superzvijezde, zbog čega su i njegovi ovdašnji mladenački radovi postali međunarodno zanimljivi. Očekuje se da će njegove slike i slike ostale dvojice članova »Umjetničke družine« – kako su se trojica mladih bečkih slikara u početnoj fazi djelovanja predstavljala na tržištu umjetničkih radova – i u Zagrebu vidjeti lijep broj posjetitelja.




Unatoč pandemijskim okolnostima, u Rijeci ih je pogledalo 15 tisuća. Izložba u Klovićevim dvorima organizira se u suradnji s Muzejom grada Rijeke i trajat će do 26. lipnja.