Galerija  Kortil

SKULPTURA POSLIJE SKULPTURE Riječki umjetnici na Goranskoj kiparskoj radionici

Katarina Bošnjak

Radovi s Goranske kiparske radionice / Snimila Ana KRIŽANEC

Radovi s Goranske kiparske radionice / Snimila Ana KRIŽANEC

Autori se predstavljaju jednim svojim novim djelom i fotografijom skulpture koja je nastala na jednom od saziva Goranske kiparske radionice, u periodu od 1979. do 2022. godine



 


RIJEKA  Danas je u Galeriji Kortil otvorena izložba “Skulptura poslije skulpture” kojom su predstavljeni radovi riječkih skulptora koji su u periodu od 1979. do 2022. godine sudjelovali u radu Goranske kiparske radionice. Kustosica izložbe je Branka Arh, a izloženi su radovi čak 19 autora: Marina Banić, Tomo Gerić, Vladimir Gudac, Željko Hladnik, Zvonimir Kamenar, Ljubo De Karina, Nikola Lepinski, Siniša Majkus, Grga Marjanović, Bruno Paladin, Ivana Postić, Vjekoslav Vojo Radoičić, Vesna Rožman, Mauro Stipanov, Goran Štimac, Dražen Vitolović, Kruno Vrgoč, Mirko Zrinšćak i Darija Žmak Kunić.


S otvorenja izložbe u Galeriji Kortil / Snimila Ana KRIŽANEC

S otvorenja izložbe u Galeriji Kortil / Snimila Ana KRIŽANEC


Devetnaest umjetnika


– Kada se 19 umjetnika nađe zajedno u jednom zatvorenom prostoru, a toliko ih naime izlaže večeras, onda sama ta činjenica nosi težinu. Znači da postoji ona energija kojom se umjetnost obnavlja, osmišljava i prožima. Izlažu, dakle, umjetnici, sudionici Goranske kiparske radionice, ali samo oni iz Primorsko-goranske županije. Predstavljaju se jednim svojim novim djelom i fotografijom skulpture koja je nastala na jednom od saziva Goranske kiparske radionice koja već više od četiri desetljeća sabire i promovira suvremenu kiparsku misao – objasnila je kustosica Branka Arh.

Foto galerija: Izložba "Skulptura poslije skulpture" u Kortilu: Riječki umjetnici na Goranskoj kiparskoj radionici Foto: Ana Križanec





Koncepcija i odabir izložaka nudi nam zaključak da izložbu shvatimo kao pomno pripreman i domišljen pregled stilski, tematski, trendovski i generacijski nepovezanih autonomnih osobnosti, umjetnika s uglavnom izgrađenim stavom oblikovanim u različitim okolnostima. Povezuje ih odabir kiparskog medija, prostor djelovanja, opipljiva energija kojom aktiviraju prostor i, prije svega, javna percepcija kvalitete njihova rada. Ali između njih ne treba tražiti zajedničku nit. Svaki je autor predstavljen jednim novijim djelom, ali i fotografijom skulpture postavljene u pejzažu Gorskoga kotara.


Zanimljive skulpture, detalj s izložbe / Snimila Ana KRIŽANEC

Zanimljive skulpture, detalj s izložbe / Snimila Ana KRIŽANEC


Obljetnička izložba


Prema riječima ravnateljice Galerije Kortil, Jolande Todorović, nekoliko je razloga zašto je ova izložba važna – zato što je još jedna u nizu obljetničkih izložbi kojom Galerija Kortil obilježava 25 godina svog djelovanja te jer se ovom obljetnicom podsjećaju na sve suradnje, partnere autore i umjetnike s kojima su najuspješnije surađivali u proteklih 25 godina, a od kojih je jedna i Goranska kiparska radionica.


– Radionica nema toliko često priliku pokazivati rezultate svog rada, pa je tako ova izložba u Kortilu jedna od tih rijetkih prilika. Inače, prvu izložbu koju je uopće Goranska kiparska radionica organizirala bila je u Kortilu 1999. godine, kada je Kortil bio mlada galerija, a Goranska kiparska radionica je tada slavila 20 godina postojanja – prisjetio se Milutin Burić ispred Goranske kiparske radionice.


Izložba ostaje otvorena do 8. listopada, radnim ranom od 10 do 13 i od 17 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati, a ulaz na izložbu je slobodan.


 



Snimila Ana KRIŽANEC