»RoUm – Dani odbačenih«

Problematiziranje odbacivanja predmeta i ljudi: Bili smo na zanimljivoj izložbi u Export drvu

Ervin Pavleković

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

RoUm je zajednica romskih i neromskih umjetnika, zanatlija i dizajnera koji prenamjenjuju otpad i razne predmete u ukrasne predmete za unutarnji dizajn



RIJEKA – Jučerašnjim otvorenjem izložbe umjetničkih djela u Exportdrvu započeli su dani projekta »RoUm – Dani odbačenih«, koji se ove godine održava u sklopu programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Program uključuje razne umjetničke radionice, izložbu u Exportdrvu na Delti i tematski razgovor u Palachu, a sama manifestacija traje tri dana.


»RoUm – Dani odbačenih« započeli su izložbom više od 30 umjetničkih djela koja su napravljena na RoUm radionicama pod vodstvom umjetnika Milana Mitrovića, Jane Topić i Muhameda Husejnija.


Radionice


Radionice se inače održavaju do 24. rujna u RI:Use centru na Delti, pod pokroviteljstvom Saveza udruga Molekula, u suradnji s mladim Romkinjama i Romima iz Rijeke, Sandrom Bogdan, Sinanom Ibišijem i Sultanom Ibišijem koji procesom nadciklaže od odbačenih predmeta stvaraju umjetnička djela. Kustosica izložbe je Jana Topić, a sama izložba na koju je ulaz besplatan, bit će otvorena do 1. listopada ove godine, uz radno vrijeme Exporta od 11 do 21 sat.




Virtualna izložba na mrežnoj stranici www.roumupdesign.com omogućuje razgledavanje više od 60 umjetničkih djela i njihovih priča, nastalih na RoUm radionicama. Uz proizvodne radionice, u romskom naselju na Škurinjama te u Parku Nikole Hosta održat će se i za javnost zatvorena RoUm informatičko-edukativna radionica za djecu osnovnoškolskog uzrasta, pripadnike romske nacionalne manjine. Kroz te će radionice najmlađi dobiti znanje o informatici, novinarstvu i ekologiji, a posebnim će metodama učiti kako priča nastaje i kako se razvija te će naučiti kako je staviti u digitalni format, čime stječu vještine mladih novinara i daju glas djelima izrađenim u RoUm proizvodnim radionicama.


Foto galerija: Zanimljiva izložba "RoUm - Dani odbačenih" u Exportdrvu Foto: Marko Gracin


Cilj je radionice potaknuti interes romske djece za obrazovanje te time pridonijeti prevenciji njihova ranog napuštanja školovanja. Voditelji informatičko-edukativne radionice su Marina Horvat i Siniša-Senad Musić.


Razgovor


Posljednji dio RoUm dana održat će se u petak 25. rujna u periodu od 15.30 do 17 sati u Omladinskom kulturnom centru Palach (Kružna 8), a uključit će održavanje Up Talks – razgovor na temu razvoja RoUma i moći umjetnosti na društvenu promjenu. U razgovoru će sudjelovati Vinay Gupta, čelnik organizacije Mettereum koja koristi blockchain tehnologiju u razmjeni dobara, James Hater koji će govoriti o RoUm umjetničkim djelima arhiviranim blockchain tehnologijom, pokretačica RoUm ideje Tamara Puhovski te RoUm umjetnici Milan Mitrović i Siniša-Sead Musić, dok će razgovor voditi Vinko Golembiowski. Broj sudionika za ovaj događaj ograničen je na svega 50 osoba, s time da će prednost ulaska imati oni koji prvi dođu, no razgovor će biti dostupan i uživo preko streaminga na mrežnoj stranici www.romhr.hr ili Facebook stranici »Romska organizacija mladih Hrvatske«.


RoUm je zajednica romskih i neromskih umjetnika, zanatlija i dizajnera koji prenamjenjuju otpad i razne predmete u ukrasne predmete za unutarnji dizajn. Pojedinci u toj zajednici, no i cjelokupna zajednica, problematiziraju odbacivanje predmeta i ljudi te pokazuju koliko je to pogrešno. Projekt »RoUm – Dani odbačenih« sastavni je dio programa Kuhinja različitosti projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.