Izložba

“PRIJATELJ STANISLAV, DIJALOZI RIJEČKI” Dvanaest dana Stanislava Habjana u Kortilu

Claudia Bošković

Specifičnost ove izložbe je što će umjetnik Stanislav Habjan tijekom cijelog njezinog trajanja do 7. listopada biti prisutan u Galeriji Kortil / Snimila Ana Krizanec

Specifičnost ove izložbe je što će umjetnik Stanislav Habjan tijekom cijelog njezinog trajanja do 7. listopada biti prisutan u Galeriji Kortil / Snimila Ana Krizanec

Interaktivna i multimedijska, s naglaskom na književnost, fotografiju i glazbu, ali i vrhunski dizajn, izložba je ujedno i cjelodnevni radni prostor autora, ambijent dijaloga uživo



 


RIJEKA – U Galeriji Kortil otvorena je izložba »Prijatelj Stanislav, dijalozi riječki« multimedijskog umjetnika i pisca Stanislava Habjana. Specifičnost ove izložbe je što će umjetnik tijekom cijelog njezinog trajanja do 7. listopada biti prisutan u Galeriji Kortil, dočekujući sugovornike kao domaćin izložbe i stvarajući ambijent za multimedijska događanja, druženja i suradnje. Naime riječ je o izložbi konceptualne naravi koja kroz kolekciju Habjanovih radova predstavlja poglavlja njegova života, od odnosa prema umjetnosti, djetinjstva, ljubavi do prijateljstva, suradnji – čiju središnju nit čini dijalog.

Foto galerija: Izložba "Prijatelj Stanislav" Stanislava Habjana u Kortilu Foto: Ana Križanec



Sudionici i koautori


– Radovi nisu potpisani i na neki način osjećam se dužnim objasniti ih, što je ustvari povod za razgovor. Već nekih desetak godina radim ambijente i izložbe gdje mi je važnije ono što se događa na izložbi nego ono što sam napravio jer to zadovoljstvo kreacije i završetka rada je već iza mene. Kad radim izložbu ono što mi je najuzbudljivije su ljudi koje upoznam i s kojima komuniciram i to na koji je način oni interpretiraju i zato je ovo meni vrlo intimna i osobna izložba jer doslovno se dotiče mene i moga života, istaknuo je Habjan.




Među sugovornicima, sudionicima i koautorima Habjanovih dijaloga umjetnici su i kritičari, učitelji i prijatelji, postojeći i zamišljeni autori i likovi, ne uvijek i nužno vidljivi ili čujni. Interaktivna i multimedijska, s naglaskom na književnost, fotografiju i glazbu, ali i vrhunski dizajn, izložba je ujedno i cjelodnevni radni prostor autora, ambijent dijaloga uživo: predstavljanja nove knjige, izvođenja novih pjesama, upoznavanja i dokumentiranja, razmjena i druženja. Vrijeme i načini njegova čitanja, umjetnička izdvojenost i životna pripadanja, identiteti i njihove množine, prožimanja i međuprostori između slike i teksta, pojavnog i duhovnog, intimnog i javnog, igre i kreacije to su teme i motivi izložbe koja se na prvi pogled doima kao ilustrirana čitaonica, da bi se u njoj najprirodnije potom pogledali kratki filmovi s plesom i glazbom, svjedočilo izradi pjesme-slike ili se zapričalo s autorom. Posljednje četiri godine Habjan surađuje s umjetničkim kolektivom Car je gol, za koji piše pjesme i nastupa, a na niskoj pozornici u Kortilu upravo namjerava izvesti performans posljednjeg dana svog boravka.


Primijenjena književnost


– Ovo je vrlo književna i literarna izložba jer u osnovi bavim se riječima i iz toga proizlazi slikovnost, grafički dizajn, performans – dakle, u pitanju je primijenjena književnost. U jednom intimnom životnom trenutku ta jedna vijest uopće o postojanju nogometnog kluba Halubjan – koji podsjeća na moje prezime – a koji je u četvrtoj ligi znači apsolutno autsajderstvo u čemu sam se i sam prepoznao. Ne radim klasičnu navijačku himnu nego radim pjesmu o ljepoti gubitništva, jer smatram da je tu negdje ljepota te moje pozicije. Jako bih volio da to uspije, na tu zadnju feštu pozvat ću neke riječke glazbenike, a nadam se da će doći moji kolege i prijatelji iz Golog cara i da ćemo napraviti dobru stvar, zaključio je Habjan.


Izložbu i autora može se posjetiti do 7. listopada radnim danom 9 – 14 i 16 – 20 sati, a subotom 10 – 13 sati. Raspored događanja u sklopu izložbe objavljivat će se za vrijeme njezina trajanja. Ulaz je besplatan.