Protest i predstava

Politički performans u fokusu nove izložbe zagrebačkog MSU-a: “Osvijesti! Odupri se! Reagiraj!”

Portal Novi list, Hina

Foto MSU Zagreb

Foto MSU Zagreb

U fokusu izložbe je politički performans kao oblik osobnog ili organiziranog umjetničkog otpora u burnim vremenima



Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu (MSU) otvara u četvrtak izložbu “Osvijesti! Odupri se! Reagiraj! Performans i politika u postjugoslavenskom kontekstu 1990-ih”.


“U fokusu izložbe je politički performans kao oblik osobnog ili organiziranog umjetničkog otpora u burnim vremenima čije posljedice još osjećamo.


Razdoblje rasapa podrazumijevalo je uspostavu državnih granica i simbola, razgraničenja jezika, militarizaciju, jasnu distinkciju od susjednih država kao i izgradnju kapitalizma”, najavljeno je iz MSU-a.




“Iz antiratnih i radničkih protesta, sletova, uličnih akcija i predstava, iz konteksta civilnog društva koje se našlo u opoziciji prema novootkrivenim vrijednostima nastajućih demokracija, ali i sitnih gesti i osobnih interakcija, proizašao je niz emancipatornih formi otpora”, ističe se u najavi izložbe kojoj je kustosica Jasna Jakšić.


Kao ključne riječi iz kojih proizlazi postav izložbe navode se “opsada i granica, ulica i trag u javnom prostoru, protest i predstava, javni govor, feminizam, tijelo radikalnog otpora i tijelo mnoštva, tijelo Drugosti i tijelo patnje.”


Izložba, realizirana u suradnji s Modernom galerijom i Muzejom suvremene umjetnosti u Ljubljani, u velikoj se mjeri zasniva na istoimenoj izložbi postavljenoj u MSUM+ u 2021. godini.


“Verzija koju predstavljamo u Zagrebu, uz nešto veći fokus na hrvatsku scenu, kroz postav tematizira naslijeđe 1990-ih i u kontekstu ratnih prijetnji, opsada i genocida kojima iznova svjedočimo od veljače 2022. do danas”, napominje se.


Izložba će biti otvorena do 10. ožujka.