MOJE, TVOJE, NAŠE

Pokret nesvrstanih kao inspiracija: Najavljeno je 16. izdanje festivala Udruge Drugo more

Davor Mandić

VEDRAN KARUZA

VEDRAN KARUZA

Rujan je mjesec u kojem se obilježava šezdeset godina Pokreta nesvrstanih, za koji se u posljednje vrijeme pojačao interes, što je organizatore navelo da mu posvete manifestaciju



RIJEKA – Pokret nesvrstanih ove godine obilježava šezdeset godina. Tomu u čast riječka Udruga »Drugo more« i zagrebački Institut za povijest umjetnosti u suradnji s ljubljanskom Modernom galerijom odlučili su šesnaesto izdanje festivala »Moje, tvoje, naše« posvetiti upravo Pokretu nesvrstanih. Manifestacija se u glavnini dijeli na izložbeni i konferencijski segment, od kojih će izložbeni trajati od 24. rujna do 15. listopada, a konferencijski od 27. do 29. rujna.


Festival su jučer u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke najavili Davor Mišković, direktor udruge »Drugo more«, i Bojana Piškur, kustosica grupne izložbe »Južna sazviježđa: Poetike nesvrstanih« iz Moderne galerije u Ljubljani.


Izvan centara


Mišković je rekao da im se činilo da je tema važna u kontekstu suvremenog svijeta.




– Mislim da možemo iz Pokreta nesvrstanih naučiti nešto o mogućnostima ekonomskih i kulturnih razmjena izvan centara na zapadu – rekao je Mišković, najavivši da će međunarodna konferencija s naglaskom na veze Pokreta nesvrstanih i politika dekolonizacije i kulturne razmjene biti podijeljena na dva dijela: na predavanja i razgovore te panele. Kao predavači nastupit će Vijay Prashad (Tricontinental: Institute for Social Research), Sara Salem (The London School of Economics), Budimir Lončar (nekadašnji ministar vanjskih poslova Federativne Republike Jugoslavije) i Tvrtko Jakovina (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), uz šesnaest drugih izlagača, podijeljenih u pet tematskih panela, koji su izabrani putem javnog poziva.


Konferencija će biti na engleskom jeziku i hibridna, rekao je Mišković, na način da će se pored izlagača koji radi konferencije stižu u Rijeku, dio sudionika javiti videopozivom. Konferenciju će biti moguće pratiti i putem streama na Facebook stranicama »Drugog mora«, a ostat će i trajno zabilježena na platformi Vimeo.


Grupna izložba »Južna sazviježđa: poetike nesvrstanih (Napisati revolucionarnu pjesmu nije dovoljno)« kustosice Bojane Piškur okuplja umjetničke radove umjetnika Dana Acostioaeija, Nike Autor, Đorđa Balmazovića, Ferenca Grófa, Ibre Hasanovića, Dubravke Sekulić, Hyun-Suk Seoa i Mile Turajlić, uz odabrane arhivske materijale Pokreta nesvrstanih i kartografiju međunarodne kulturne suradnje SFR Jugoslavije sa zemljama u razvoju. Izložba će biti otvorena u petak 24. rujna u 18 sati u skladu s epidemiološkim mjerama, no neće biti klasičnog otvorenja, a i broj posjetitelja će biti ograničen. Dan kasnije, u subotu, kustosica i umjetnici provodit će posjetitelje izložbom u dva termina, u 11 i u 12.30 sati.


Suvremena situacija


Piškur je najavljujući izložbu rekla da je ona treća u seriji. Prva je bila 2019. i uključivala je 50 projekata iz cijelog svijeta. Godinu dana kasnije bila je u Južnoj Koreji, i u manjem obimu, dok je treća najmanja po broju sudionika. Osmero umjetnika predstavlja osam umjetničkih radova, od kojih će tri prvi put biti pokazana. Piškur je napomenula i da se u Rijeci izložba više vezuje za suvremenu situaciju i pitanje pojačanog interesa za Pokret nesvrstanih u posljednjim godinama.


– Razočaranje u trenutni gospodarski poredak, neoliberalizacija, jačanje fašizma, desničarskih pokreta i slično. Zbog svega toga smo i u naslov dodali »Napisati revolucionarnu pjesmu nije dovoljno«, već treba postati ta pjesma – zaključila je Piškur.


U dodatnom programu festivala bit će i predstavljanje novog broja časopisa GSG-a, kao i prikazivanje četiriju filmova, a sudjelovanje u programu za publiku bit će moguće uz predočenje COVID-potvrde, u digitalnom ili papirnatom obliku.