Franko Mavrović

“Pogled moru” u galeriji Fritzi. Slikarski potez koji se rijetko viđa kod samoukih slikara

Bojan Purić



MALI LOŠINJ – »Slikarski potez, kakav ima Franko Mavrović, rijetko se viđa kod samoukih slikara«, rekla je Zrinka Ettinger Starčić, ravnateljica Lošinjskog muzeja, na otvaranju Mavrovićeve izložbe »Pogled moru« u galeriji Fritzi u matičnom objektu Lošinjskog muzeja. Mavrović (1952.) se odmalena zanimao za likovnu umjetnost, pa je ispočetka crtao na škartocima, ali to ipak nije bio njegov životni poziv, već je uz rad na popravcima drvenih barki ostao način provođenja slobodnog vremena.


»Slikarski svijet malog primorskog mjesta predočen je u tematske cikluse koji su postali sastavnim dijelom intimne, slikarske priče Franka Mavrovića vezane uz more, brodove i otočni krajobraz. Kao samouki slikar i poznavalac mora i brodova vjerno je portretirao jedrenjake vrednujući lokalnu maritimnu baštinu, a uz slikarski osjećaj istinski je doživljavao brod u elementu mora i atmosfere«, istaknula je muzejska kustosica Martinela Mužić, nastavljajući i da su radovi nastali u rasponu od pedeset godina, tehnikom uljanih ili akrilnih boja na kojima njeguje svjetovne motive otočnog pejzaža i one sakralne poput zavjetnih slika s prizorima svetaca zaštitnika jedrenjaka. Uz ove motive, na vrlo dobro posjećenom otvaranju veliku su pozornost publike privukle slike riba u jatu, načinjene impasto tehnikom, gustim nanosima boje uz korištenje špatule.


Izložba će ostati otvorena do 16. rujna, a dio je programa festivala Lošinjskim jedrima oko svijeta – Losinava, sastavljenog od regata, koncerata, predavanja, izložbi i radionica, najvećim dijelom u Malom Lošinju, a manjim u Nerezinama i Velom Lošinju.