Eros Čakić, Siniša Majkus i Mirko Zrinšćak

Park skulptura Dubrova u znaku novih djela hrvatskih kipara

Kim Cuculić

Siniša Majkus, Mirko Zrinšćak i Eros Čakić / Foto MKS

Siniša Majkus, Mirko Zrinšćak i Eros Čakić / Foto MKS

»Vrata nevere«, »Dimnjak« i »Albona, fuga, jurin« nazivi su novih skulptura koje su svoje mjesto našle u Parku skulptura Dubrova. Radovi su to Erosa Čakića, Siniše Majkusa i Mirka Zrinšćaka



LABIN – »Vrata nevere«, »Dimnjak« i »Albona, fuga, jurin« nazivi su novih skulptura koje su svoje mjesto našle u Parku skulptura Dubrova. Radovi su to naših umjetnika Erosa Čakića, Siniše Majkusa i Mirka Zrinšćaka, koji su nastali u protekla tri tjedna tijekom Mediteranskog kiparskog simpozija. Simpozij, 43. po redu, ove se godine održavao od 24. srpnja do 15. kolovoza. Sve je započelo izradom, a potom i inauguracijom skulpture »Dodir« Emila Bobanovića Ćolića u Kuni na Pelješcu. Riječ je o 17. dislociranoj skulpturi nastaloj u sklopu ove značajne likovne manifestacije, a program se nastavio u Parku skulptura Dubrova koji sintetizira prirodu i likovno stvaralaštvo kao jedinstveno umjetničko djelo te slovi za jedan od najpoznatijih parkova skulptura na otvorenom na području Hrvatske.


: Nova skulptura u Dubrovi / Foto MKS

Nova skulptura u Dubrovi / Foto MKS


 


Kombiniranje materijala


Ovogodišnji Simpozij karakterizira suvremena interpretacija opusa autora u kamenu te kombiniranje materijala, pa se tako uz dominantni istarski kamen pojavljuju metal i drvo kao dodatni, a opet prirodni elementi. Čakić je već kroz svoje stvaralaštvo kombinirao metal i drvo i to naročito kroz seriju skulptura-portala »Vrata«, koju nastavlja i na ovogodišnjem simpoziju, dok Majkus svoj specifični izričaj u bojanoj prozračnoj žici suprotstavlja punoj formi kamena. Zrinšćak pak svoje »vječno traženje formi i oblika« pretače iz drva u kamen uz kombiniranje drvenih elemenata na krajevima skulpture.





Eros Čakić rođen je u Puli 1960. godine. Na Školi primijenjenih umjetnosti u Puli maturirao je 1980. u klasi Ivana Obrovca, a diplomirao je 1985. na Accademia di Belle Arti u Veneciji (kiparstvo kod Gianfranca Tramontina, dok je slikarstvo pohađao kod Emilia Vedove). Surađivao je i radio s Edom Murtićem, Dušanom Džamonjom i Miroslavom Šutejem.


: Postavljanje Majkusove skulpture »Dimnjak« / Foto MKS

Postavljanje Majkusove skulpture »Dimnjak« / Foto MKS



Siniša Majkus rođen je 1962. u Rijeci. Diplomirao je 1989. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi Miroslava Šuteja. Radovi su mu izlagani na izložbama suvremene hrvatske umjetnost u Europi i svijetu. Autor je javnih skulptura i stalnih postava muzeja u Splitu, Krapini, Šibeniku, Zagrebu, Jakovlju, Puli, Roču, Opatiji i drugdje. Suvremeni je kipar koji pomoću metalne žice stvara skulpture koje imaju karakteristike prostornih crteža. Živi i radi u Matuljima.


Na Venecijanskom bijenalu


Mirko Zrinšćak slikar je, grafičar i kipar rođen u Voloskom 1953. Školovao se na Pedagoškom fakultetu u Rijeci, a slikarstvo je upisao 1983. na Accademia di Belle Arti u Veneciji u klasi Emilia Vedove. Na 46. Venecijanskom bijenalu predstavljao je Hrvatsku zajedno s Martinom Kramer i Goranom Petercolom. Od 1997. živi i radi u selu Vela Učka u Parku prirode Učka. Trenutačno izlaže na ovogodišnjem Biennalu u Veneciji u sklopu izložbe »TIME SPACE EXISTENCE« koja se može posjetiti do studenoga ove godine.


 Ovako se radilo... / Foto MKS

Ovako se radilo… / Foto MKS