Noć muzeja

Ove godine muzeji u Rijeci i okolici organizirali su programe pod sloganom “Muzeji su važni!”

Claudia Bošković

Snimio Mateo LEVAK

Snimio Mateo LEVAK

Tako je Muzej grada Rijeke čak na trima lokacijama priredio izvrstan program, a ona koja se nesumnjivo većini našla na popisu – čemu svjedoči i pozamašan broj ushićenih posjetitelja – svakako jest Palača šećera



 


RIJEKA – »Muzeji su važni!« moto je ovogodišnje Noći muzeja, manifestacije koju dio riječke javnosti s kulturno-umjetničkim afinitetima zasigurno s nestrpljenjem iščekuje, a koja svake godine svojim posjetiteljima ima štošta novoga za ponuditi. Naime, osim bogate ponude stalnih zbirki i aktualnih izložbi, ove godine obožavana Noć muzeja obogaćena je i za niz edukativnih radionica i drugih događanja koja su dodatno oplemenila najatraktivnije muzejske lokacije.

Foto galerija: Noć muzeja: Muzej grada Rijeke - Palača šećerane Foto: Mateo Levak



Tako je Muzej grada Rijeke čak na trima lokacijama priredio izvrstan program, a ona koja se nesumnjivo većini našla na popisu – čemu svjedoči i pozamašan broj ushićenih posjetitelja – svakako jest Palača šećera, koja je okupljenima prezentirala riječku priču kroz stalne postave o povijesti grada, industrijskoj lokaciji »Benčić«, ali i posebno primamljivu »slatku priču« na katu, ujedno obogaćenu i eksponatima polaznika radionice iz Riječke rafinerije šećera. Posjetitelji su također po sniženim cijenama mogli kupiti i razne prigodne suvenire – od šećernih stožaca, torbica za duhan, plakata, šalica, magneta i mnogočega drugoga.

Foto galerija: Noć muzeja: MMSU Rijeka Foto: Mateo Levak





U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti posebno iznenađenje pripremile su učenice Plesnog ansambla škole za klasični balet i suvremeni ples iz Osnovne škole Vežica. Pod vodstvom koreografkinje i pedagoginje Kate Foley skupina je izvela sekvence koreografije »Studija ptičje perspektive« u odnosu s izložbenim postavom »Želimo ogledala – Putovanje u matricu kolonijalizma« Raffaelle Crispino, koja rekonstruira postojanje kolonijalnog u svakodnevnom. Posjetitelji su ujedno mogli razgledati i izložbu »Kuća bez temelja« Ines Matijević Cakić, a moglo se kupiti i niz publikacija – kataloga i knjiga – te suvenira nastalih u produkciji MMSU-a.

Foto galerija: Noć muzeja: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Foto: Mateo Levak



Uz kombinaciju različitih postava i podugačkog niza svečanih događanja, bogata ostavština Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja u Noći muzeja svakako je plijenila pažnju, a kao što je istaknula i ravnateljica Nikolina Radić Štivić, fokus je stavljen i na samu ulogu muzeja u društvu zbog čega je ujedno i pripremljena posebna izložba u atriju, koja osim što okuplja niz stečevina – od autentičnih krojeva, fotoaparata, maketa brodova i mnogočega drugoga – u posljednje dvadeset i dvije godine rada, ujedno je posvećena i »običnim« ljubiteljima muzeja, koji su svoje posebno mjesto dobili na nekolicini plakata.


– Kada danas govorimo o održivosti, uglavnom mislimo na energiju i resurse, a meni se čini da je održivost upravo najvažnija u smislu zdravog društva, a muzeji su mjesta u kojima čuvamo baštinu, čuvamo prošlost, ali je moramo interpretirati na način da muzej ujedno bude važan u životu svakog pojedinca danas, a ne samo za one koji su živjeli u prošlosti i koji će tek doći u budućnosti. Muzeji moraju postati aktivnim sudionicima društva i mislim da je upravo to najvažnije i da to oni i mogu biti, a to svi ovi postavi zapravo i govore. Oni nisu zatvorena mjesta, nego su dinamične pozicije u svim gradovima, zaključila je Radić Štivić.

Foto galerija: Noć muzeja - Relativna galerija: "Teške boje" Foto: Mateo Levak



U Noć muzeja uključila se i riječka Relativna galerija, u kojoj je u organizaciji Kreativne industrije Europe sinoć otvorena izložba »Teške boje – kratak let«. Na izložbi su predstavljeni konceptualni radovi koji ukazuju na različite probleme današnjice – ratove, krize, zagađenje, digitalnu alijenaciju, nepravde i nejednakost, kao i zahtjev da se aktivno reagira ne ove, koliko svjetske, toliko i probleme koji nas se u velikoj mjeri i osobno tiču. Kustosica izložbe je Ksenija Krajač, a autori Aljona Brajković, Jasna Bogunović, Kristina Juretić, Renata Vojnić, Eliza Fućak, Lucija Bičak-Radušević, Adam Martić, Petra Dusper, Mario Oberhofer, Dijana Lukić i Nemanja Cvijanović.

Foto galerija: Noć muzeja: Prirodoslovni muzej Rijeka Foto: Mateo Levak