Raffaella Crispino i Ines Matijević Cakić

Otvorenje izložbi “Želimo ogledala – Putovanje u matricu kolonijalizma” i “Kuća bez temelja” u riječkom MMSU

Ervin Pavleković

Rad Raffaelle Crispino

Rad Raffaelle Crispino

Retrospektivna izložba Raffaelle Crispino, talijanske umjetnice s briselskom adresom, njezina je prva samostalna izložba u Hrvatskoj. Čini je pregled petnaestogodišnje umjetničke prakse



RIJEKA – U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u petak, 11. studenoga u 19 sati otvaraju se dvije izložbe – »Želimo ogledala – Putovanje u matricu kolonijalizma« Raffaelle Crispino i »Kuća bez temelja« Ines Matijević Cakić. Kako stoji u najavi izložbe »Želimo ogledala – Putovanje u matricu kolonijalizma«, retrospektivna izložba Raffaelle Crispino, talijanske umjetnice s briselskom adresom, njezina je prva samostalna izložba u Hrvatskoj. Čini je pregled petnaestogodišnje umjetničke prakse, a reaktualizira povijesne, društvene i političke kontekste. Izložba je strukturirana kao putovanje kojim umjetnica bilježi tragove kolonijalnog poretka unutar kojeg još uvijek funkcionira perspektiva Zapada, a na koje umjetnica odgovara protupričama o otporu i osnaživanju.


Izložba okuplja dvanaestak radova realiziranih u različitim medijima, od instalacija i videa do fotografije, a jedan od radova je i »Naša publika«, serija cut-out kolaža izvedena je iz dokumentarnog materijala MMSU-a koji prikazuje pogled na muzejsku publiku. Kustosi izložbe su Matteo Lucchetti i Branka Benčić.


Izložba »Kuća bez temelja« Ines Matijević Cakić crtačka je instalacija i njezino prvo predstavljanje riječkoj publici. Izložba je inicirana u povodu održavanja 54. zagrebačkog salona u organizaciji Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu 2019. godine i nagrade koju je MMSU dodijelio umjetnici.




Kako stoji u najavi izložbe, referirajući se na zadanosti izložbenog prostora, umjetnica ga ispunjava razapetim nitima povezanima u različitim smjerovima i na različitim visinama, tako da čine prostornu mrežu. Ovim radom Ines Matijević Cakić govori o intimnom životnom prostoru, iznosi iskustva vezana za dom i obitelj te problematizira emocionalno stanje straha, neizvjesnosti i nestabilnosti, što su ujedno teme kojima se godinama bavi. Izložba je nastala u suradnji Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, Gradskih galerija Osijek te Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, a kustosica je Vilma Bartolić.