MMSU

Otvorenje izložbe ‘Tko je dozvao tišinu’

Kim Cuculić

Boris CVJETANOVIĆ

Boris CVJETANOVIĆ

Izložba »Tko je dozvao tišinu« bit će otvorena u riječkom MMSU-u u ponedjeljak, 1. lipnja, u 19 satiRIJEKA  Izložba »Tko je dozvao tišinu« bit će otvorena u riječkom MMSU-u u ponedjeljak, 1. lipnja, u 19 sati.


Riječ je o izboru radova iz muzejske zbirke, izrađenih u različitim medijima (slikarstvo, crtež, grafika, skulptura, fotografija, video), nastalih u vremenskom razdoblju od stotinjak godina. Široki vremenski okvir podrazumijeva različiti likovni, značenjski i idejni pristup.


 
Iako je svaki od radova iniciran specifičnom pobudom, inspiriran drugačijim vizualnim ili semantičkim sadržajem, nosi u sebi određenu likovnu, simboličku ili konceptualnu informaciju, za izlaganje je biran po istom tematskom ključu: poimanje tišine.


Bilo da je tišina doslovna, što je najčešće materijalizirano praznim zatvorenim ili otvorenim prostorom, bez ljudskog lika, bilo da proizlazi iz atmosfere ili se svodi na njeno simboličko poimanje, u svakom se izloženom radu može iščitati neki od njenih pojavnih oblika. Pratimo je u krajoliku, isječcima animalističkih ili nadrealističkih prikaza, žanr-scenama, mrtvim prirodama, figurativnim, apstraktnim ili religioznim prizorima. Na osobit se način pojavljuje u konceptualnim radovima koji kritički pristupaju društvenim temama.


Izloženi su radovi sljedećih autora: Krsto Hegedušić, Lovro Artuković, Josip Vaništa, Frano Šimunović, Vladimir Udatny, Stjepan Stolnik, Margareta Renberg, Ignjat Job, Željko Jerman, Vlasta Delimar, Ivan Kožarić, Ivan Šeremet, Ana Kadoić, Mirjana Vodopija, Zlatko Kopljar, Boris Cvjetanović, Vlaho Bukovac, Stanko Abadžić, Mare Milin, Tanja Dabo, Ivan Faktor, Ivan Posavec, Vladimir Gudac, Marcus Doyle. Izložba je otvorena do 15. srpnja.