U Galeriji SKC-a u Rijeci

Otvorena izložba “Intimne maramice, gratis!”: Studentski radovi 12 umjetnica i jednog umjetnika

Katarina Bošnjak

S otvorenja izložbe u Galeriji SKC-a / Foto ANA KRIŽANEC

S otvorenja izložbe u Galeriji SKC-a / Foto ANA KRIŽANEC

Radovi su slikarski, crtački, fotografski, kiparski i tekstilni, a našlo se tu i kratkometražnih filmova, tepiha i lutaka



 


RIJEKA  Na Međunarodni dan žena, nakon marširanja od Titovog do Jadranskog trga, mnoštvo ljudi uputilo se u Galeriju Studentskog kulturnog centra gdje je otvorena izložba »Intimne maramice, gratis!«. Riječ je o izložbi na kojoj su djelići intimnosti umjetnica pruženi na konzumiranje, i to gratis, a na kojoj su izloženi studentski radovi 12 umjetnica i jednog umjetnika iz cijele Hrvatske. Radovi su slikarski, crtački, fotografski, kiparski i tekstilni, a našlo se tu i kratkometražnih filmova, tepiha i lutaka.

Foto galerija: Otvorena izložba »Intimne maramice, gratis!« u Galeriji SKC-a Foto: Ana Križanec



– Okupili smo se da proslavimo Dan žena i pogledamo divne radove koji su zapravo sakupljeni na natječaju. Radovi su multimedijski, imamo i grafike i fotografije, i videoradove i tekstilne radove, kazao je voditelj Galerije Dominik Višnjić te zahvalio novoosnovanom Savjetu Galerije koji čini šest žena, a bez kojih ova izložba ne bi bila moguća.




Izložba prikazuje razmišljanja umjetnica o društvenoj misinterpretaciji ženskosti i propitivanja patrijarhalnih pozicija vlasti koje definiraju ženskost te načine na koje se umjetnice suprotstavljaju muškom pogledu svojom ranjivošću i otvorenošću o sebi.


Snimila Ana Križanec


Jana Ažić iz Studentskog kulturnog centra zahvalila je svima koji su domarširali do Galerije u kojoj se ova izložba održava već tradicionalno. Kako je objasnila Katarina Erak iz Galerije, naziv izložbe nastao je gledajući razne reklame intimnih proizvoda za žene, a jedno od gesla bilo je upravo i »Intimne maramice, gratis!« što se uklopilo u koncept izložbe. Izvodio se i performans u kojemu je studentica kulturologije Lucia Paliska čitala pjesme inspirirane reklamama za uloške, čime se posjetitelje nagnalo na promišljanja o percepciji žena i stereotipima koje takve reklame nameću.


Na izložbi su predstavljeni radovi sljedećih autora i autorica: Ivori Sošić, Aneli Sošić, Tonka Špoljar, Korina Hunjak, Valentina Vukmanić, Tanja Blašković, Lucija Brkić, Jelena Kovačev, Nika Zubović, Jessica Gobert, Ivana Babić, Ivona Grgas-Roknić i Marko Drmać.


Snimila Ana KRIŽANEC