Fiumanka

‘Od jedara pod kojin san plovila’: Otvorena izložba Tonke Alujević

Portal Novilist.hr

S otvorenja izložbe

S otvorenja izložbe



Kad je Fiumanka u pitanju, osim jedrenja, svakoga dana održavaju se i zanimljiva popratna događanja pa je tako u Bura DesignStoreu Tonka Alujević predstavila riječkoj publici izložbu ‘Od jedara pod kojin san plovila’, višednevni event koji se održava do utorka, 11. lipnja.


Ova svestrana umjetnica piše kolumne, scenarije, knjige i slikovnice, režira putopise od kojih su „Mediteranski krug“ i „Pol oriha“ emitirani na brojnim televizijama. Autorica je putopisne emisije „Nemiran duh“ te monodrame „Jubav u vrime kupusa“. Objavljivala je tekstove u Slobodnoj Dalmaciji, Vjesniku, Jutarnjem i Večernjem listu. Kolumnistica je Dobre kobi i Otvorenog mora.


Izrađuje umjetničke mozaike čiji je zanatski dio identičan toj staroj i skoro zaboravljenoj mediteranskoj tehnici. Također je zaslužna za očuvanje tradicijske brodogradnje i dalmatinskog jezika.Izložbu ‘Od jedara pod kojin san plovila’, koja se sastoji od deset haljina eksponata, autorica je izradila od vlastita jedra pod kojim je u svom gucu imena „Pol oriha“ otplovila od Visa do francuskog Bresta.

Program se nastavlja u petak, 7. lipnja u 18:30 kada je na programu filmska večer i prikazivanje dokumentarnog filma „Pol oriha“, a zatim i književna večer u povodu koje će biti predstavljena njezina istoimena knjiga, uz moderatora Milana Zagorca.




Večer humora s Tonkom i čitanje dijelova njezinih knjiga te slikovnice „Ježincova škrapica“ održat će se u ponedjeljak, 10. lipnja, u 19 sati, a danas poslije, u utorak, u isto vrijeme na programu je monodrama „Jubav u vrime kupusa“.