Dimenzije plesa

Niz ekspresivnih slika tijela u pokretu: Otvorena izložba fotografija Fanni Tutek-Hajnal

Valentina Sablić

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Izložba je nastala u organizaciji Plesnog Art Laboratorija te je dio Festivala umjetnosti plesanja FUP Lovran kojem je izložba fotografija plesne tematike poslužila kao svojevrstan uvod



Samostalna izložba fotografija autorice Fanni Tutek-Hajnal pod naslovom »Dimenzije plesa« otvorena je u lovranskoj Galeriji Laurus.


Izložba je nastala u organizaciji Plesnog Art Laboratorija te je dio Festivala umjetnosti plesanja FUP Lovran kojem je izložba fotografija plesne tematike poslužila kao svojevrstan uvod. Fanni Tutek-Hajnal mađarska je umjetnica koja od 2013. godine živi i radi u Rijeci gdje, kao fotografkinja i videografkinja, surađuje na projektima Baleta HNK-a Ivana pl. Zajca.


Tri serije fotografija


I sama se bavila plesom izvodeći mađarske folklorne plesove, hip-hop i suvremeni ples, a do sada je imala četiri izložbe fotografija u Budimpešti i Rijeci.




Publici se ovoga puta predstavlja trima serijama fotografija, a radi se o nizu ekspresivnih »slika« – crno-bijelih fotografija koje dubokim kontrastima naglašavaju torziju tijela u pokretu, gestu, osjećaj koji lica emitiraju ili pojavnost tijela u vanjskom prostoru. U seriji »Dimenzije (Dimensions)« radi se o tijelima uhvaćenim u pokretu, omeđenim prostorom u kojem se nalaze, bio on stvaran ili omeđen dimenzijama geometrijskih oblika koje autorica dodaje.


– Autorica proučava na koji način dimenzije utječu na ples i tijelo, dolazeći do dvostrukog zaključka – s jedne strane pokret i sloboda pokreta se ne može ograničiti, sloboda je prisutna bez obzira na dimenzije, a s druge strane ta prostornost može ograničavati i sputavati, što smo mogli osjetiti nedavno boraveći zatvoreni u svojim »kutijama« pa autorica prenosi i iskustvo izolacije. Serija »Perspektive« (»Perspectives«) objedinjuje fotografije nastale za vrijeme snimanja predstave Senke Baruške »Žena u pokretu«. Na njima dominira otvorenost neograničenog prostora koji ide u nedogled te mogućnosti koje takav prostor daje plesu i doživljaju plesa. Seriju »Osjećaji« čine portreti plesnih umjetnika Baleta HNK-a Ivana pl. Zajca Rijeka s kojima autorica surađuje, prisutnima je obrazložila voditeljica Galerije Laurus Melita Sorola-Staničić.


Autorske skladbe


Otvorenje izložbe uveličale su autorske skladbe Fanni Tutek-Hajnal, koje je na klaviru izvela s glazbenikom i vizualnim umjetnikom Ivanom Valušekom. Valušek je svirao jedinstveni instrument vlastite izrade imena »Raža« isto tako jedinstvenoga zvuka koji, ako bismo ga morali opisati, zvuči kao simbioza zvuka gitare i violine.


– Za večeras smo pripremili tri kompozicije. Prva nosi naziv »Silent moon« (»Tihi mjesec«) i govori o gubitku voljene osobe. Druga kompozicija zove se »Water drops of memories (»Vodene kapi sjećanja«), napisala sam ju tijekom perioda izolacije koja je na mene prilično utjecala te tijekom koje sam puno radila na svojim vizualnim i glazbenim kompozicijama, a govori o kontradiktornim osjećajima koji su nastali tijekom vremena izolacije, kao i treća kompozicija »Lost connection« (»Izgubljena veza«) koja se bavi istim osjećajima gubitka veze sa svijetom, s drugima…, rekla je Fanni Tutek-Hajnal.